Saturday, July 20, 2024

Kaj je srčno popuščanje?

 


Srčno popuščanje se pojavi, ko srce ne zmore črpati krvi dovolj hitro in učinkovito in tako zagotoviti telesu zadostnega dotoka kisika in hranljivih snovi. Posledica je splošna utrujenost, ki je še posebej izrazita ob telesnem naporu. Ker srce ne črpa dovolj krvi, začne ta zastajati za srcem, kar povzroči zalivanje pljuč s tekočino. To je vzrok težkega dihanja, ki je navadno najbolj moteča in omejujoča težava. Zaradi slabšega pretoka krvi skozi ledvice le-te zadržujejo tekočino v telesu, kar opisane težave še poslabša. Hkrati začno zatekati noge in gležnji ter drugi organi v telesu. Vzroki srčnega popuščanja

Srčno popuščanje je posledica srčno-žilnih bolezni, ki srce poškodujejo in oslabijo. Te bolezni so: koronarna bolezen (srčnomišični infarkt, angina pektoris), visok krvni tlak, bolezni srčnih zaklopk in bolezni srčne mišice (kardiomiopatije). Čedalje pogostejši vzrok je tudi sladkorna bolezen. Dejavniki, ki povečujejo tveganje za nastanek in poslabšanje srčnega popuščanja, so zato enaki dejavnikom tveganja za ostale srčno-žilne bolezni. Ti dejavniki so: kajenje, debelost, čezmerno pitje alkohola, telesna nedejavnost in visoke vrednosti holesterola v krvi.

 

Znaki srčnega popuščanja in težave

 

Na srčno popuščanje opozarja vrsta različnih znakov in težav. Od njihove izrazitosti je odvisno, kakšen vpliv bo imelo srčno popuščanje na življenje. Težave bodo lahko neznatne, lahko pa bodo otežena že povsem enostavna vsakodnevna opravila.

Kratka sapa (dispneja)

Občutek kratke sape nastane pri srčnem popuščanju zaradi nabiranja tekočine v pljučih. Posledica je oteženo dihanje, ki se sprva pojavi pri telesnem naporu, pri napredovalem srčnem popuščanju pa že v mirovanju.

Šibkost

Šibkost oziroma hitro utrujenost se pogosto pripisuje staranju in slabi kondiciji. Vendar je lahko, če traja dalj časa in se hitro slabša, posledica srčnega popuščanja.

Otekanje gležnjev in nog (periferni edemi)

Otekanje je posledica dejstva, da srce ne črpa dovolj krvi iz ven v arterije. Tekočina, ki zastaja v venah, prestopa iz žil in se kopiči v tkivih, predvsem v predelu gležnjev in nog.

Bolečina za prsnico (angina pektoris)

Bolečina za prsnico je posledica nezadostne oskrbe srčne mišice s kisikom, do česar pride zaradi zmanjšanega dotoka krvi po koronarnih arterijah. Pogosto se pojavi pri naporu in popusti med počitkom.

Izguba apetita in trebušne težave

Do izgube apetita pride zaradi zadrževanja tekočine v prebavnih organih. To daje občutek sitosti, hkrati pa je lahko vzrok slabe prebave.

 

Kako zdravnik ugotovi, da gre za srčno popuščanje?

 

Ob težavah in znakih, ki zbujajo sum, da gre za srčno popuščanje, se je treba takoj oglasiti pri zdravniku. Že pogovor o težavah in telesni pregled bosta zdravniku pogosto zadostovala za postavitev pravilne diagnoze. Lahko pa se bo odločil za nadaljnje preiskave, s katerimi bo bolj zanesljivo opredelil okvaro delovanja srca in tudi vzrok zanjo. Te preiskave so: elektrokardiogram, rentgensko slikanje prsnih organov, ultrazvočna preiskava srca, preiskava z izotopi in obremenitveno testiranje.

Zdravljenje srčnega popuščanja

 
Cilj zdravljenja je preprečevati in odstranjevati težave in znake srčnega popuščanja ter si tako zagotoviti kakovostnejše in daljše življenje. Sodobna medicina pozna številna zdravila, ki nam pri tem lahko pomagajo. Pomembno pa se je zavedati, da je zdrav način življenja vsaj toliko pomemben, če ne še bolj.

 

Kaj lahko storite sami?

 

Jejte manj slano hrano
Sol je največji sovražnik bolnika s srčnim popuščanjem. Zaradi fizikalnih zakonitosti v telesu zadržuje tekočino, kar še stopnjuje težave in znake bolezni. Zaužijemo lahko največ 2 g soli na dan (manj kot ena kavna žlička). Izogibajte se pretirani uporabi namizne soli in jedem, ki je vsebujejo veliko: sirom, slanim prigrizkom, mesu iz pločevink, vloženi zelenjavi, sušenemu ali prekajenemu mesu in večini ostale predelane hrane.
Tudi pretirano pitje tekočin povzroči poslabšanje težav in znakov srčnega popuščanja.

Bodite telesno dejavni

Redna telesna vadba krepi mišice, srce in krvni obtok ter blagodejno vpliva na življenjsko moč in vitalnost. Telesno dejavnost izvajajte redno, vsaj trikrat na teden po 20 do 30 minut. Koristne so predvsem aerobne dejavnosti, npr. hoja, plavanje, kolesarjenje … O trajanju in intenzivnosti telesne vadbe se posvetujte s svojim zdravnikom.

Skrbite za primerno telesno težo

Prevelika telesna teža po nepotrebnem obremenjuje srce. Posvetujte se s svojim zdravnikom o načinu zmanjšanja vaše teže. Veliko boste storili že, če boste zmanjšali velikost obrokov in se izogibali visokokaloričnim, mastnim in sladkim jedem.

Prenehajte kaditi

Kajenje škoduje tako pljučem kot srcu. Takoj se posvetujte s svojim zdravnikom o primernih in učinkovitih ukrepih za prenehanje kajenja.

Odpovejte se alkoholu

Alkohol zavira učinkovito delovanje srčne mišice. Če jemljete zdravila ali so vaše težave zaradi srčnega popuščanja izrazite, ne pijte alkoholnih pijač.

Družite se s prijatelji

Čustveno zdravje je izrednega pomena pri spopadanju z zdravstvenimi težavami. Druženje s prijatelji in družinskimi člani nudi oporo in razbremenitev. Pogovorite se z njimi, kajti le tako bodo lahko razumeli vaše težave in vam pomagali.

Zaščitite se pred okužbami

Priporočljivo se je zaščititi pred okužbami. Vsako leto se cepite proti gripi in pljučnici.

 

Kaj lahko stori zdravnik?

 

Zdravnik bo izbral za vas in vašo bolezen najprimernejša zdravila. Na voljo je vrsta učinkovitih in varnih zdravil za zdravljenje srčnega popuščanja. Pomembno je, da zdravila jemljete redno in dosledno upoštevate zdravnikova navodila. Zdravljenje ne bo uspešno, če boste zdravila jemali občasno ali pa le krajše obdobje.

»Zdravila, ki podaljšujejo življenje«

Zdravila iz skupine tako imenovanih zaviralcev angiotenzinske konvertaze, kot sta enalapril in ramipril, in zaviralcev betaadrenergičnih receptorjev, kot je karvedilol, so ključnega pomena pri zdravljenju, saj znižajo krvni tlak, razbremenijo srce in izboljšajo njegovo delovanje. Hkrati zaščitijo srčno mišico in zmanjšajo njeno nadaljnjo okvaro. Dokazano je, da je življenjska doba bolnikov s srčnim popuščanjem, ki jemljejo zdravila iz teh dveh skupin, daljša kot pri tistih, ki teh zdravil ne jemljejo.

»Zdravila, ki izboljšajo kakovost življenja«

Zdravila iz skupine diuretikov, glikozidov digitalisa in nitratov zmanjšujejo oziroma odpravljajo težave, ki spremljajo srčno popuščanje, in na ta način zagotavljajo kakovostnejše življenje. Pomembna lastnost diuretikov je, da pospešujejo izločanje odvečne tekočine skozi ledvice. Naučiti se morate prepoznati težave in znake, ki se pojavijo zaradi zadrževanja tekočine v telesu, in si, po dogovoru z zdravnikom, sami odmerjati jemanje diuretika. Eden od enostavnih načinov je redno tehtanje zjutraj po uriniranju. Na zadrževanje tekočine kaže hitro povečanje telesne teže (za več kot poldrugi kilogram na dan).

Prav tako pomembna so zdravila za zniževanje vrednosti holesterola v krvi, ki preprečujejo razvoj bolezni srca in žilja, npr. simvastatin in atorvastatin, ter zdravila, ki preprečujejo strjevanje krvi.

vir: eZdravje 

Kategorija:   Bolezni
Naslednji prispevek

Trihotilomanija – bolezen puljenja dlak

13 junija, 2012 0