Monday, May 20, 2024

Kako dolgo si čakala na prvi plusek? Mesec, dva? 3 leta? Morda pa se je prikazal nepričakovano?


Kakorkoli že, zagotovo se strinjaš, da je občutek ko v tvojem telesu raste novo življenje, res nekaj posebnega. In takrat bi storila vse, da ta majhni čudež zaščitiš, varuješ in mu nudiš vse na svetu.

Nič čudnega torej ni, da si pred vsakim ginekološkim pregledom vzhičena, neučakana in hkrati tudi zaskrbljena, ali bo vse v redu, ali bo vse tako kot mora biti. Mnoge bodoče mamice so namreč že v zgodnji nosečnosti izpostavljene strahu, da bi bilo z otročičkom kaj narobe, še posebej, če se na pregledu nuhalne svetline ugotovi, da obstaja tveganje, da se bo otrok rodil s katero izmed najpogostejših genetskih bolezni.

Nuhalna svetlina je pregled, katerega opravi skoraj vsaka nosečka in po navadi, je takrat prvič prisoten tudi bodoči očka. Gre za prvi ‘resnejši’ pregled v času nosečnosti, kjer se ugotavlja, ali ima plod Downov sindrom ali druge najpogostejše težave, bolezni. Ginekolog ti na trebuh namaže gel in z majhno napravo drsi čez tvoj trebuh. Pregled se opravi med 10. in 14. tednom nosečnosti in videla boš, da ima plod v trebuščku takrat že obliko majhnega človečka.

V primeru, da nuhalna svetlina pokaže možnost za nepravilnosti, je potrebno opraviti še enega izmed bolj natančnih pregledov, saj je nuhalna svetlina le okoli 70% zanesljiva, kar pomeni, da velikokrat zaradi različnih dejavnikov, pokaže napačen rezultat. Na rezultate vpliva tudi prekomerna telesna teža, polno črevesje, premikanje med testom, položaj fetusa med testom ali abnormalno majhna količina plodovnice.

Odločaš se lahko med invazivnimi pregledi (na primer amniocentezo) in neinvazivnimi pregledi (Nifty test). Razlika med prvimi in drugimi je velika; invazivni postopek namreč pomeni, da se posega v tvoje telo (pri amniocentezi z iglo v trebuh) in zaradi tega povzročajo tudi tveganja (za splav, krvavitev, prezgodnji porod…), medtem, ko veljajo neinvazivni postopki za popolnoma varne tako zate, kot tudi za otročička v tvojem trebuščku.

Zaradi tveganj, katera s seboj prinašajo invazivni postopki se bodoči starši v večini primerov odločijo za Nifty test, ki je varen in enostaven. Nosečki se odvzame kri iz pregiba na roki, kri pa se pošlje na analizo. Rezultati, katere nosečka dobi v roku 6-8 dni so več kot 99% natančni, zato je to odlična izbira po opravljeni nuhalni svetlini. Mnogi bodoči starši se za Nifty test odločijo tudi, če so rezultati nuhalne svetline povsem v redu, saj hočejo biti prepričani v rezultate in tako pomirjeni preživeti preostanek nosečnosti.

Ker želiš svojemu otročičku že v trebuščku vse dobro, se boš zagotovo tudi ti odločila za varnejšo izbiro, ki ne bo negativno vplivala nate ali na plod. Srečo v trebuščku je potrebno paziti, čuvati, jo varovati in ji zagotoviti le najboljše možnosti za zdravo rast in razvoj.

Naj tisti prvi plusek preživi mirno nosečnost in zdravo obdobje v trebuščku, vse dokler, ni pripravljen na naš velik svet…

 

Več o NIFTY testu preberi na: www.niftytest.si

Kategorija:   O nosečnosti