Saturday, July 20, 2024

Raziskovalci odkrivajo, da srečno poročene ženske spijo veliko trdneje, kot ženske, ki so izpostavljene zakonskim težavam. Ženske iz srečnih zakonov imajo v primerjavi z ženskami iz nesrečnih zakonov za 10% večjo verjetnost, da se tekom noči primerno spočijejo


Kaj je bilo prej: kokoš ali jajce?

Srečen zakon ima lahko blagodejno delovanje na spanec, nesrečen pa je lahko povzročitelj številnih motenj v spanju, pravi Wendy Troxel, ki je vodila raziskavo. Poraja pa se vprašanje, ali slab spanec privede do nesrečnega zakona, ali nesrečen zakon povzroča slab spanec.

»Da bomo lahko odgovorili na vprašanje predvidevamo izvesti še nekaj dodatnih raziskav. Če si nenaspan postaneš razdražljiv in imaš nižji prag tolerance, prevzema te nelagoden občutek, ki lahko vpliva na zakon. Seveda pa obstaja tudi druga plat zgodbe. Nesrečen zakon absolutno vpliva na slab spanec, še posebno, če vzamemo v obzir, da moramo spati skupaj z nekom, s katerim smo vsakodnevno v konfliktu,« pravi Troxelova.

Znebite se vzroka, ki je izvor stresa

V raziskavi je sodelovalo 2000 poročenih žensk, v povprečju starih 46 let. Srečno poročene ženske prej zaspijo in se med spancem redko zbujajo. Potrebno je povedati, da so znanstveniki vzeli v obzir vse faktorje, ki drugače povzročajo slab spanec.

Če vam zakon in delo povzročata preveč stresa, znanstveniki svetujejo, da vložite ves svoj trud in napor rešitvi nastale situacije, ki lahko povzroči anksioznost. Priporočajo blagodejne metode sproščanja, kot sta joga in meditacija.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Inteligentnejši ljudje živijo dlje

13 junija, 2012 0