Saturday, April 20, 2024


Namesto dni, ko bi morali otroci z veseljem in z radostjo v očeh odvijati barvit ovojni papir, prihajajo dnevi, ko s sprašujočim pogledom zrejo v otopel mamin ali očkov obraz. Denarja ni za položnice, ni za hrano, kaj šele za novoletna darila!

Dovoljujem mnenje, da se nekaterim od bralk zdi moje pisanje skrajno perverzno in zavajajoče, vendar, ko enkrat poleg TV novic vidiš, da se vse omenjeno zgodi v vaši neposredni bližini in to v tovarni, kjer proizvajajo od naših ekonomistov tako zelo opevane izdelke z visoko dodano vrednostjo veš, da je hudič odnesel šalo. Pretresel me je stavek bivšega sošolca (še vedno dela, plače ni videl že dva meseca): »Jure, ni mi nerodno priznati, družina po hrano ne hodi več v trgovino, ampak na Rdeči križ.« Prav zares si nikoli nisem mislil, da bodo moji sokrajani, prijatelji in znanci, za umiritev oglašanja želodca in potešitev lačnih ust svojih otrok, morali poiskati pomoč na Rdečem križu ali Karitasu.

Mogoče se sliši preveč polno samega sebe pa vendar, vesel sem, da sem zaenkrat še med tistimi, ki se še lahko odzove na akcijo večine slovenskih trgovcev in tako napolni nakupovalne vozičke z živili namenjenimi Karitasu ali Rdečemu križu. Vesel sem, da se na akcijo pozitivno odziva tudi večina sodržavljank in sodržavljanov, ki si ne glede na socialno-ekonomski status to še lahko privošči in tako v tem z optimizmom obdanim časom vsaj malo pomaga prebroditi hude dni, ki jih preživljajo nekatere nam bližnje družine.  

Ni pravice, da tako marljive, delavne in pridne ljudi, kot Slovenci smo, pretresajo zgodbe obremenjene z občutkom ničvrednosti in bede. Želim vam, da vse vaše težave ostanejo v tem z letnico 2011 opisanemu letu, prihajajoče leto pa naj služi kot odskočna deska v iskanju boljše, lepše in bolj poštene prihodnosti.

In še vsakoletna: Imejte se radi! Srečno in veselo Novo leto!

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Otroci in učenje tujega jezika

13 junija, 2012 0