Friday, July 19, 2024
1 februarja, 2019

Sta mama in njena najstniška hči lahko prijateljici?

By 0 1341 Views

Najstniška leta so zelo občutljiva. Naporna so tako za otroke kot za starše. Pregovarjanje, vzbujanje pozornosti, zapiranje v sobo in loputanje z vrati. Dekleta preseneti tudi mesečno perilo in so zaradi tega še posebej krhka. Zato takrat potrebujejo vso materino podporo. Spodaj predlagamo ideje primerov za mamice, kako se zbližati s svojo pubertetnico.


 

  1. SKUPAJ NAKUPUJTA

Katera ženska pa ne gre rada po nakupih? V tej skupni aktivnosti bosta uživali obe, le ne priganjajte je. Pustite, da pove svoje mnenje in si v miru ogleda oblačila.

 

  1. SKUPAJ KUHAJTA

To bo vaju še posebej zbližalo, če z njo delite posebne družinske recepte, ki jih veste samo vi in vaša mama. Pri peki peciv se vam lahko pridruži tudi babica. Vaši hčerki bodo všeč nova znanja, prav tako pa žensko druženje. Moški takrat v kuhinjo nimajo vstopa.

 

  1. SKUPAJ POJDITA NA MANIKURO IN PEDIKURO

Razvajajte se in uživajte skupaj. Pokažite hčerki, da se lahko tudi ve sprostite in odmislite skrbi. Tako bo manj napeta, vaša prisotnost pa je ne bo vznemirjala. Predvsem se bo počutila bolj odraslo.

 

 

  1. POGLEJTA FILM PO NJENI IZBIRI

Pustite, da (vsaj) o nečem lahko odloča ona in izbira filma je ravno dovolj, da dobi občutek, da njena beseda nekaj pomeni. Pazite le, da vmes ne zaspite, saj vam lahko zameri. Čeprav vam film po njeni izbiri verjetno ne bo všeč, se skušajte vživeti v njen svet. Tako boste tudi videle, kaj jo v resnici zanima.

 

  1. SKUPAJ KOFETKAJTA

Tako kot manikura in pedikura, bo tudi kava v njej vzbudila občutek odraslosti. Lahko ji pripravite blag kapučino z okusom in jo povabite k mizi. Ali pa se vstavita na kavi v mestu, ko bosta šli po opravkih. Če ji vmes prišepnete še kakšno skrivnost in jo obravnavate tako kot svoje prijateljice, s katerimi greste na kavo, se boste z njo zagotovo zbližali.

 

  1. POGOVARJAJTA SE

Pomembno je, da si za odraščajočo hčerko vzamete dovolj časa. Ne vznemirjajte se, ko odkrijete, da vam ne zaupa vsega, kar se dogaja v njenem življenju, ko vas ni zraven. Tako kot vsi, tudi ona potrebuje intimnost. Že v začetku pa ji povejte, da vam lahko zaupa karkoli – tudi slabe stvari.

 

A. L.

Kategorija:   Najstniki, otrok
Naslednji prispevek

IMA VAŠ OTROK ASTMO? ŠAL GA LAHKO REŠI

9 februarja, 2019 0