Monday, June 24, 2024

Če nam je všeč ali ne, veliko najstnikov in najstnic že ima spolne odnose. Do devetnajstega leta starosti je spolno aktivnih že 7 : 10 najstnic. Ena od štirih najstnic je že okužena s spolno prenosljivimi boleznimi, vsako leto 7 : 100 spolno aktivnih najstnic zanosi. Starši lahko storimo mnogo, lahko jim pomagamo k varnejši spolnosti in preprečevanju nezaželene nosečnosti.


Lahko pomagam spolno aktivni najstnici?

Da, starši lahko naredimo veliko razliko. Spodbuden in pozitiven odnos v relaciji starši – najstnik/ca precej pripomore k obojestranski koristi. Dokazano je, da imajo najstnice, ki se o spolnosti odkrito pogovarjajo s starši nižje število spolnih partnerjev, ter pogosteje uporabljajo kondome. Zavedajo se tveganj in odgovornosti. Konec koncev se najstniki sami odločajo o svojem spolnem življenju. Odkrit pogovor o zdravju in odnosih lahko zmedenim najstnikom zgolj pomaga k zdravim spolnim navadam.

Kako lahko pomagam pri sprejemanju odločitev?

Nikakor ne vzrojite ob zavedanju, da je vaš otrok že spolno aktiven. Bodite mirni in ljubeči. Skoraj vse najstnike in najstnice skrbi reakcija staršev. Nekaterim je o tem nerodno govoriti, spet drugi ne vedo kako pričeti s pogovorom. Odkrit pogovor o spolnosti s starši zahteva veliko poguma.

Iz pogovora boste razbrali, da želijo imeti najstniki odkrit in pošten razgovor. Najbolj pomembna stvar je poslušati, ne glede nato kako se v tistem trenutku počutite.

Ko se najstnik odpre, lahko starši naredimo razliko. Pomagamo jim pri razmišljanju o odnosih, pogovarjamo se o odgovornosti in varnosti. Moramo jih spodbuditi k uporabi kontracepcije in poučiti o varni spolnosti. Samo pomirljiv ton bo zgradil ljubeče in dobre medsebojne odnose.

Kako mu lahko pomagam k zdravemu razmerju?

Prvo kar lahko naredimo je lasten vzgled. Ob tem verjetno ni potrebno izgubljati dodatnih besed. Pomagamo jim lahko pri razumevanju dobre medsebojne komunikacije, spoštovanja, zaupanja, poštenosti in enakosti. Svojemu otroku postavite nekaj osnovnih nevsiljivih vprašanj:

·         Se odkrito pogovarjata o svojih občutkih?

·         Ali sta sposobna rešiti medsebojna nesoglasja?

·         Poslušata ideje drug drugega?

·         Ali sta ponosna na drug drugega?

·         Si zaupata?

·         Cenita drug drugega, prijatelje in družino?

·         Priznata lastne napake?

·         Odpuščata?

·         Sprejemata kompromise?

·         Se počutita varno?

Ob teh vprašanjih ne gre samo za komunikacijo v relaciji starši otrok, temveč bo spodbudila komunikacijo v relaciji fant – punca. Vsi želimo, da se naši otroci počutijo varno in ljubljeno. Večina pozitivnih odgovorov bo pomenila, da je naš otrok najverjetneje v zdravem odnosu.

Je moj otrok v nezdravem odnosu?

Ali lahko otroku pomagamo pri vprašanju ali se je znašel v škodljivem razmerju? Postavimo mu nekaj vprašanj:

·         Se ne spoštujeta?

·         Se zbadata?

·         Ali te postavlja v nezavidljiv položaj?

·         Ali te ignorira in se norčuje iz tvojih čustev?

·         Ali se norčuje iz tvoje vere, kulture in družine?

·         Ali si ne zaupata?

·         Ali si vedno kriv/a za vse?

·         Ali te ima samo zase in ti prepoveduje druženje s tvojimi prijatelji?

·         Ali te obtožuje varanja?

·         Ali mu je ob tebi neprijetno ko se srečata s prijatelji?

·         Ne sprejemata kompromisov?

·         Ali se ne želi pogovarjati o tvojih občutkih?

·         Imata pogost ‘tihi teden’?

Našem najstniku ali najstnici lahko pomagamo nadgraditi razmerje, ali pa podpremo njihova prizadevanja za spremembe oziroma končanje razmerja. V primeru neprimernega razmerja mu/ji pomagajmo odnos varno končati.

Če se želijo najstniki izogniti višjemu tveganju nezdravega razmerja, bi morali v razmerje z največ dve leti starejšim ali mlajšim. Več kot dve leti starejši partner pomeni večja verjetnost spolnih odnosov, višje tveganje nezaželene nosečnosti, ter neenakost oz. podrejenost v razmerju.

Znaki zlorab?

Škodljiva, nezdrava razmerja pa vodijo v zlorabe, vključno z nasiljem. Kot starši smo dolžni znake zlorab prepoznati.

·         Depresija

·         Ne preživlja časa z družino ali prijatelji

·         Zloraba alkohola ali drog

·         Strah pred partnerjem

·         Ekstremno ljubosumno vedenje

·         Čustvenih izbruhi

·         Nihanje razpoloženja

·         Kričanje, preklinjanje, zmerjanje

·         Grožnje in zastraševanje

V kolikor se otrok znajdejo v takšnem razmerju mu moramo pomagati, da se iz njega varno izvije. Tudi pomoč usposobljene socialne delavke ni povsem odveč.

Kako lahko spolnost vpliva na njihovo prihodnost?

Najstnikom in najstnicam je potrebno razložiti, da imajo predvsem nezaščiteni spolni odnosi številne negativne in resne posledice za njihovo prihodnost. Lahko privedejo do nezaželene nosečnosti in okužbe s spolno prenosljivimi boleznimi.

Noseče najstnice pogosteje ne končajo srednje šole in hitreje padejo na družbeno dno, da o stigmatizaciji niti ne govorimo.

Spolno prenosljive bolezni ne prinašajo samo nelagodja, ampak lahko v kasnejšem življenju povzročijo neplodnost, nekatere izmed njih pa celi smrtno nevarne bolezni kot so številni karcinomi reproduktivnega sistema, hepatitis in HIV.

Naše otroke moramo poučiti o varni spolnosti, kontracepciji in nosečnosti. Našim najstnikom moramo dajati jasna sporočila o varni spolnosti, pomagati jim moramo razumeti, da niso odgovorni samo zase, ampak tudi za druge. Spodbujati jih moramo k varni spolnosti in uporabi kontracepcije. Ob morebitnem sumu spolne bolezni ali nosečnosti, jih sami odpeljemo na zdravniški pregled. Ne smemo jih prepustiti ulici.

Predvsem pa jim moramo pomagati zgraditi samozavest. Na ta način se bodo lažje upirali dnevnim ‘izzivom’. Poudarjamo njihove talente in dosežke, ob morebitnem neuspehu se izogibamo pretirani kritiki ali kaznovanju. Poslušamo njihove načrte za prihodnost, ter jim pomagamo pri njihovih odločitvah.

Razumevanje in dojemanje njihovih sanj in načrtov za prihodnost bodo okrepili naše odnos starši – otrok. Ob tem pa se lahko pogovorimo, kaj lahko ogrozi njihove sanje. Nezaščiteni spolni odnosi, nezaželena nosečnost in spolne bolezni so lahko ena izmed ovir na poti do uresničitve njihovih sanj.

Kako naj najstnika/co napeljem k uporabi kondomov?

Nekateri najstniki so polni izgovorov, v njihove trditve zasejmo dvom:

Najstnica: »Do kontracepcije je dolga in težka pot!« Starš: »Lahko te pospremim k zdravniku!«

Najstnik: »Med seksom pogosto pozabim na kondom.« Starši: »V kolikor sta pozabila na kondome in kontracepcijo se za spolni odnos odločita kdaj drugič.«

Najstnik: »Za kondome nimam denarja!« Starši: »Obstaja kar nekaj krajev kjer kondome dobiš brezplačno, lahko pa ti dam denar zanje.«

Najstnik: »Ko pijem pozabim na kondom.« Starši: »Pijan/a se ne predajaj spolnim odnosom.«

Najstnica: »Če predlagam uporabo kondoma, fant misli, da sem okužena s spolno prenosljivo boleznijo.« Starši: »Ljudje ki jim je mar, bodo vedno poskrbeli eden za drugega. Kondom pa ni samo domena preprečevanje okužb s spolno prenosljivimi boleznimi, temveč tudi nezaželene nosečnosti.«

Najstnik: »Seks s kondomom je beden.« Starš: »Kondom preprečuje nezaželeno nosečnost in preprečuje okužbe s spolno prenosljivimi boleznimi. Že samo zavedanje vodi k bolj sproščenemu seksu.«

Najstnica: »Moj partner ne želi uporabljati kondoma.« Starši: »Če mu je vsaj malo mar in mu ni vseeno, te bo poslušal.«

 

Kategorija:   Novice, Starševstvo
Naslednji prispevek

Žena želi v posteljo z drugim

24 septembra, 2014 0