Saturday, April 13, 2024

Tej tezi in predlogu se je uprl prof. Peter Weissberg, direktor Britanskega zavoda za zdravje srca in se ošvrknil na tekst prvotno objavljen v strokovni reviji American Journal of Cardiology, v katerem so zapisali, da lahko statini nevtralizirajo tveganje za kardiovaskularne bolezni nastale zaradi nezdravega načina prehranjevanja.


Profesor je poudaril, da se ideja o eliminaciji škodljivih učinkov nastalih zaradi uživanja nezdrave prehrane ne bi smela jemati resno.

»Nezdrava prehrana ima številne druge negativne učinke na delovanje metabolizma in ne samo na povišanje slabega LDL holesterola v krvi. Zaradi prevelike vsebnosti soli lahko povzroči visok krvni tlak, zaradi visoke kalorične vrednosti pa povzroča debelost. Oba dejavnika tveganja sta življenjsko nevarna, saj povzročata številne bolezni srca, diabetes tipa 2 in možgansko kap,« je pojasnil.

Omenjeni članek so napisali znanstveniki iz Mednarodnega centra za zdravje krvno-žilnega sistema na znani britanski univerzi Imperial College London.

Avtorji članka trdijo, da bi lahko bilo dodajanje statinov k prehrani moderen in racionalen način zniževanja tveganja za kardiovaskularne bolezni.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Uporabnikom solarija grozijo poškodbe vida

13 junija, 2012 0