Thursday, June 20, 2024

Skoraj vsaka se vsaj enkrat v življenju sreča s to nadlogo – vnetjem nožnice.


Nožnica ima poseben način obrambe pred nevarnimi mikrobi: v njej živijo probiotične bakterije -laktobacili, ki z zasedanjem prostora na sluznici onemogočajo naselitev škodljivcev, ob enem pa proizvajajo mlečno kislino, ki zakisa, kar ustvarja za povzročitelje vnetja še dodatno neugodno okolje.

Da se zmanjša število koristnih laktobacilov, poviša pH in sproži vnetje, ni potrebno veliko: kakšen kos seksi perila (npr. tangice), oprijete kavbojke ali odišavljeno milo zadostujejo. Vnetje lahko sproža tudi uporaba antibiotikov ali pa nihanje hormonov pred menstruacijo, v nosečnosti, ob dolgotrajni izpostavljenosti stresu ali ob jemanju kontracepcijskih tabletk. Pri nekaterih ženskah je dovolj že spolni odnos ali kopanje v bazenu, pa se že zbudijo z neprijetnim občutkom srbečice in izcedkom.

Morda ste si že kdaj poskusile pomagati s probiotičnim jogurtom? Pot je prava, vsekakor pa ne prav elegantna. Raje uporabite Vagilact: vaginalete z mlečno kislino, probiotičnimi laktobacili in sojinimi izoflavoni, ki jih lahko kupite v vsaki lekarni in jih priporočajo tudi ginekologi.

Mlečna kislina zniža pH, laktobacili naselijo sluznico, sojini izoflavoni pa še pospešijo nastajanje mlečne kisline. Vagilact  lahko uporabite ob prvih znakih vnetja, po uporabi antibiotikov ali antimikotikov ter preventivno (po spolnem odnosu, po kopanju v bazenu…).

Da boste še naprej radi ženska.

Kategorija:   Novice, Žensko zdravje
Naslednji prispevek

Svetovni dan srca

30 septembra, 2013 0