Monday, July 15, 2024

Decembra rojeni ljudje, še posebej dojenčki, vedo, da so posebni. Gre za daleč najsrečnejši, najbogatejši in najbolj prazničen mesec v letu.


Če ste rojeni decembra, veste, da je to eden izmed boljših mescev za praznovanje. Če ste rojeni okrog božiča, prav tako. A če so na tem mestu vaši otroci, se s temi trditvami zagotovo ne strinjajo.

Ker praznujemo božično-novoletne praznike, je to mesec obdarovanj vseh in otrok ni v središču pozornosti v tolikšni meri, kot bi bil sicer. Osebni praznik je tako zaradi različnih praznovanj skorajda neviden. Pogosto dobijo tudi skupna darila – tako dobijo eno večje darilo, ki obsega tako božično kot tudi rojstnodnevno obdarovanje.

A kaj pravi statistika? Podatki ameriške raziskave kažejo, da otroci, rojeni decembra, živijo dlje ter manjkrat zbolijo za različnimi boleznimi srca. To pa tudi ni tako slabo, kajne? V času študentskih let so menda bolj konsistentni, manj se pritožujejo in so bolj vljudni.

Katedra za medicino športa IJSM ugotavlja, da so ljudje, rojeni decembra, boljši športniki. Čeprav se ideja sliši za lase privlečena, razlaga ne razočara. Gre za to, da mamice v času nosečnosti dobijo več vitamina D, saj se plod razvija v pomladnih in poletnih dnevih, ko je največ sonca.

Kategorija:   Razvoj dojenčka