Thursday, June 20, 2024

”Hvala za izkazano zaupanje”, boste slišali ob koncu telefonskega pogovora, v katerem ste dobili vse pomembne informacije v povezavi z NIFTY testom. Ne skrbite, celoten postopek je za vas izredno enostaven!


Ko nastopi dan testiranja, se odpravite v  izbran laboratorij oziroma ordinacijo. Tam vas bo pričakalo osebje, ki vas bo povprašalo o osnovnih podatkih ter podrobnostih v povezavi s samo nosečnostjo. Podatki bodo vnešeni v centralno bazo podatkov, ki služi za spremljanje vsakega vzorca in preko katere se izvaja komunikacija z BGI laboratorijem, ki izvaja NIFTY test. Prav tako boste dobili obrazec za soglasje, ki ga morate podpisati. Ta dokument vsebuje vse pomembne podatke v povezavi s testom, kopija le-tega pa vam bo izročena za evidenco.  Za tem boste pristopili k odvzemu krvi.

Postopek je enostaven, nič drugačen od najbolj navadnega odvzema krvi za osnovne biokemijske analize. Razlika je le v tem, da pri odvzemu krvi za NIFTY test ne rabite paziti, ali ste na ta dan že kaj pojedli, saj to ne vpliva na analize, ki jih opravljamo z NIFTY testom.

Vzorec krvi bo spakiran v pripadajočo škatlo, skupaj z vso potrebno dokumentacijo. Tak bo zapustil laboratorij in državo. Škatla in dokumentacija imata na sebi kodo, ki je direktno povezana z vašim vzorcem krvi, zaradi česar ni mogoče, da bi prišlo do kakršnihkoli napak, saj se vsak vzorec obravnava individualno.

Certificiran medicinsko-biološki transport bo vzorec dostavil do BGI laboratorija v Hong Kongu, kjer bodo izvršili postopek ekstrakcije in analize prosto celične DNK. Z najnovejšo tehnologijo genetskega sekvenciranja je natančnost Nifty testa višja od 99% za tri najbolj pogoste trisomije, ki so prisotne ob rojstvu, in sicer Downov, Edwardsov in Patauov sindrom ter določene druge genetske nepravilnosti, ki jih povzročajo dodatne ali manjkajoče genetske informacije v otrokovi DNK. Izvedeti je možno tudi spol otroka.

Rezultat testa bo pripravljen v roku od 6 do 10 dni po odvzemu krvi. Redko je za analizo vzorca potrebnih tudi več dni, vendar to nikakor ne pomeni, da je rezultat slab in prav tako ne predstavlja nobenega razloga za skrb. Zahvaljujoč naši genetiki je vsak izmed nas drugačen, zaradi česar je včasih potrebno opraviti dodatne postopke in analize, da bi se prepričali, da je vaš NIFTY rezultat kvaliteten in zanesljiv.

Ko je rezultat po nekaj dneh pripravljen, bo potrjen s strani genetike v BGI laboratoriju, vnešen v centralno bazo in dostopen za pošiljanje. O pripravljenem rezultatu vas bodo obvestili iz laboratorija ali ordinacije. Vse ostale informacije v povezavi z NIFTY testom lahko najdete na spletni strani TUKAJ

Kategorija:   Zdravje ploda in zarodka