Saturday, July 20, 2024
17 maja, 2022

Ste vedeli, kako se med nosečnostjo spreminjajo vaša dihala?

By 0 1444 Views

Nosečnost je kompleksen proces v telesu, ki se kaže tako v očitnih vizualnih znakih kot tudi v nekoliko prikritih. Ste vedeli, kaj se med nosečnostjo dogaja z vašimi dihali?


Zaradi povečane potrebe po kisiku se dvigne stopnja/hitrost dihanja, saj mora biti s kisikom oskrbljena tako maternica, posteljica, kot tudi plod.

• Poveča se frekvenca dihanja, kar pomeni, da se poveča število vdihov in izdihov na minuto (vpliv hormona progesteron).
• Prav tako se poveča tudi pljučna ventilacija (cca 30-40%). Tu gre za povečano dovajanje kisika in odvajanja ogljikovega dioksida iz telesa. Pri vsem tem pa je povečano prsno dihanje.
• Samo dihanje je oteženo. Še posebej v tretjem trimesečju, ko povečana maternica dvigne trebušno prepono (tudi do 4 cm). Nosečka je tako lahko močno zadihana že po nekaj hitrih korakih (lovljenje sape).

• Nosečka za dihanje porabi več energije.

• Zaradi sprememb sluznice zgornjih dihal, nosečnice večkrat navajajo tudi občutek polnega nosu ali krvavitev iz nosu.
Prevladuje prsno dihanje, poveča se medrebrni kot (iz 63 stopinj tudi na 103 stopinje) in obseg prsnega koša (cca 2 cm). Posledično pa ima prsni koš nosečke tudi bolj sodčkasto obliko.

Kategorija:   Nosečnost
Naslednji prispevek

To morate početi med nosečnostjo

26 junija, 2022 0