Saturday, February 24, 2024

Številne mamice trdijo, da so vedele, da so noseče, še preden jim je to potrdil tudi ginekolog oziroma test nosečnosti. Intuicija, bi lahko rekli. Obstaja pa tudi redka motnja, pri kateri ženska verjame, da je noseča, čeprav v resnici ni. In to se ne dogaja le v njeni glavi, ampak se pojavijo tudi tipični fizični znaki nosečnosti, ki njeno prepričanje samo še dodatno okrepijo. 


To je fantomska nosečnost oziroma psevdocieza. Dogaja se zelo redko, zanimivo pa je to, da so motnjo zaznali tudi pri moških. Ponavadi pri homoseksualcih, transseksualcih ali posamezniki s psihozo.

Simptomi enaki kot pri pravi nosečnosti

V Sloveniji smo v zadnjih 30 letih zabeležili osem primerov fantomske nosečnosti. Takšne ženske občutijo izostanek menstruacije, resnično povečanje trebuha in prsi, slabost, nenehno potrebo po hrani in uriniranju … skratka, vse možne znake nosečnosti. Gre za motnjo, ki je kljub napredni medicini bolj slabo raziskana in nenehno skače med področjem ginekologije in psihiatrije.

Zakaj se pojavi?

Nekateri strokovnjaki so mnenja, da lahko vzrok tiči v močnem strahu pred zanositvijo, drugi menijo, da ravno obratno – ženske, ki si močno želijo otroka, lahko imajo fantomsko nosečnost. Če je ženska imela v preteklosti splav ali pa ima težave  z zanositvijo, lahko to močno vpliva na njeno psiho. Nekateri pravijo tudi, da lahko k fantomski nosečnosti pripomorejo razne travme iz preteklosti ali sedanjosti – spolne zlorabe, nezdrava razmerja, revščina, trpljenje.

 

Povzeto po: Bibaleze