Thursday, April 25, 2024

Čeprav se sterilizacija (najpogosteje gre za podvezovanje jajcevodov) lahko izvede kadarkoli, je čas neposredno po porodu otroka najvarnejši in najlažji, vsaj je prednja trebušna prepona sproščena, predel kjer se izvaja intervencija (vez med maternico in jajcevodi) pa je zelo blizu sprednji trebušni preponi.V primeru rojstva s pomočjo carskega reza je trebušna votlina že odprta, zato se sterilizacija opravi v nekaj minutah. Hospitalizacija po carskem rezu ni prav nič daljša v primeru sterilizacije jajcevodov.
 

Postopek obporodne sterilizacije

Nekateri zdravniki sterilizacijo svetujejo neposredno po porodu, največje število ginekologov pa svetuje intervencijo v roku dvanajstih ur po porodu. V tem času se znatno zmanjša verjetnost nastanka poporodnih krvavitev. Prav tako se najpogosteje v obdobju dvanajstih ur po porodu pojavijo težave, ki kažejo na ogrožanje življenja dojenčka. Tako imate dovolj časa da razmislite in spremenite svojo odločitev o sterilizaciji.

Pred samim postopkom sterilizacije boste dobile anestetik. Sterilizacija se lahko izvede v splošni ali lokalni anesteziji.

 

Načini sterilizacije

Po intervenciji podvezovanja jajcevodov je možnost zanositve 1:350. Nosečnosti so pogostejše po postopku izvedenem ob carskem rezu, razlogi zato še niso znani.

Kot vsake operacije tudi podvezovanje jajcevodov prinaša določena tveganja. Zapleti so redki, vendar se lahko pojavijo: reakcije na anestetik, okužbe organov v mali medenici in poškodbe krvnih žil. Zapleti so res izjemno redki.

Po ligaciji jajcevodov pacientke prejemajo analgetike, že osem ur po operaciji pa se lahko prosto gibljejo, uživajo normalno prehrano in skrbijo za novorojenčka.

Histerektomija se v namen sterilizacije ne izvaja, saj je izjemno tvegana kirurška intervencija in se izvede samo v primerih drugih indikacij (rak, poporodne krvavitve iz neznanega razloga).

Teme, ki vas utegnejo zanimati:

Jutranja tabletka
Kontracepcija današnjih dni
Hormonska kontracepcija
Delovanje ženskih spolnih hormonov
Sterilizacija

Kategorija:   Kontracepcija
Naslednji prispevek

Kontracepcija po porodu

13 junija, 2012 0