Monday, April 22, 2024

Znanstveniki iz University of California so izvedli raziskavo, v kateri so preučevali povezavo med številom nosečnosti, ter tveganjem obolenja za srčnimi in krvožilnimi boleznimi.


V raziskavi je sodelovala skupina 1.294 postmenopavzalnih žensk, starih med petdesetimi in šestindevetdesetimi leti. Raziskovalci so v obdobju 1984 in 1987 zbirali podatke o boleznih in številu nosečnosti.

Med raziskavo je 707 žensk umrlo, kar 46,5% zaradi kardiovaskulranih bolezni, 20,5% pa zaradi bolezni koronarnih arterij.

Natančna analiza zbranih podatkov je pokazala, da je smrt zaradi kardiovaskularnih bolezni pri večkrat nosečih ženskah povezana s številom otrok. Več otrok, nižja verjetnost smrti.

Ženske, ki so s štirimi ali več biološkimi otroci so v primerjavi z ženskami brez otrok, redkeje umirale za posledicami kardiovaskularnih bolezni.

Rezultati raziskave so objavljeni v reviji Fertility and Sterility.

»Preventivni učinki bi se lahko pojasnil z delovanjem bioloških mehanizmov, ki se vzpodbudijo med nosečnostjo, vendar je za te učinke najverjetneje odgovorna podpora v družini, ki jo imajo ženske v velikih družinah,« so dejali avtorji.

Strokovnjaki poudarjajo, da bodo potrebne še dodatne raziskave in analize, ki bodo potrdile ali ovrgle dosedanje rezultate. Za zdravo srce pa se zdravo prehranjujte, poskrbite za svoje telo in predvsem ne kadite in ne pijte alkoholnih pijač.

Naslednji prispevek

Pregled za bolezni ščitnice v nosečnosti

13 junija, 2012 0