Monday, July 15, 2024

Štirimesečni Nikolini so na Kliniki za otroške bolezni v Zagrebu z operativnim posegom skozi popek odstranili tumor na desnem jajčniku.


Operacijo tumorja, s premerom šest centimetrov, je brez reza opravil kirurg dr. Stjepan Višnjić.

Mala Nikolina je prva dojenčica na kateri so izvedli laparoskopijo oz. poseg, v katerem je kirurg skozi dojenčičin popek vstavil napravo do jajčnika, ter previdno mimo črevesja tumor »privlekel« do vstopne luknjice.

»Zaradi velikosti tumorja sem z laparoskopom izdolbel tkivo tumorja in na ta način zmanjšal njegov obseg, nakar sem tumor izvlekel na trebušček nesrečne Nikoline. Po posegu je bilo vse lažje, tako da je sama operacija trajala zgolj 40 minut,« operacijo opisuje dr. Višnjić.

Tumor na desnem jajčniku so zdravniki odkrili že v 33. tednu nosečnosti, potrebne pa so bile mnoge raziskave, ki so dale zeleno luč za operacijo dojenčice. Kot prvo so morali ugotoviti ali gre za maligen ali benigen tumor.

Dr. Višnjić je z rezultatom operacije in zdravstvenim stanjem Nikoline zelo zadovoljen. Dekletcu je po operaciji ostala le majhna brazgotinica nad popkom, ki bo sčasoma popolnoma izginila.

Dr. Višnjić že štiri leta operira s pomočjo laparoskopije, kjer skozi drobceno luknjico pri otrocih odstranjuje vneto slepo črevo.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Dojenje uravnava telesno težo po porodu

13 junija, 2012 0