Monday, June 17, 2024

Bom dobra mama?

Strah povezan z bližnjim materinstvom med prvorodkami je ena izmed najpogostejših v nosečnosti izzvanih bojazni povezana z vzgojo otrok.


Materinstvo je lahko težavno, vendar vsaka mati v danem trenutku vedno stori najboljše. Skoraj nemogoče pa je, da bodo otroci ta vaš trud tudi cenili.

Poporodne brazgotine

Na vrhu seznama strahov se pogosto pojavijo tudi poporodne brazgotine kot posledica epiziotomije ali carskega reza in strij.

v kolikor obstajajo medicinski vzroki, carskega reza ni moč preprečiti. Vidno brazgotino lahko omilite z uporabo številnih krem za tanjšanje in beljenje brazgotine. Brazgotine kot posledica epiziotomije običajno niso vidne, so pa lahko še nekaj mesecev po porodu na dotik zelo občutljive.

Naj vas brazgotine in strije ne vznemirijo preveč. Pogled na vašega otroka vas bo zagotovo umiril.

Telesna teža in celulit

Lahko bi dejali, da ima strah v tem primeru dve glavi – skrbijo vas dodatni kilogrami v nosečnosti, ter zmožnost izgube teh dodatnih kilogramov po porodu. Pridobivanje telesne teže v nosečnosti je povsem normalen naravni proces s katerim se v tistem trenutku ne bode, lahko pa se zoperstavite celulitu.

Celulitu se uspešno uprete s telesno aktivnostjo, primerno prehrano, masažo in različnimi kremami. Poskrbite za zadosten vnos tekočine.

Strah pred nosečo najstnico

Se bojite nosečnosti pri svoji najstniški hčeri? Težko gre v uho, vendar najstniki in najstnice že prakticirajo spolne odnose. Pogovorite se z njo, pretehtajte vse dejavnike in izberite najboljšo možnost. Naj vam ne bo nerodno.

Starši, ki so to postali v najstniških letih, se s tem težje spopadajo. Pogovorite se, zaupajte svoje izkušnje, govorite o abstinenci in kontracepciji, nosečnosti, porodu in vzgoji otrok. Nadzora nad najstniki in najstnicami ni moč vzpostaviti, lahko pa jih poučite o nosečnosti in njenih posledicah.

Zamenjava dojenčka

Mlade mamice se bojijo zamenjave dojenčka v porodnišnici. Filmi o zamenjavi zapestnic takoj ob rojstvu pa ta strah samo še podpihujejo.

Porod

Lahko rečemo, da je strah pred porodno bolečino povsem utemeljen, vendar pa je večina strahu namenjena samemu porodu oz. zapletom med samim porodom. Ti strahovi so pogosti in se jih ni potrebno sramovati. Pogovorite se z zdravnikom ali babico, lahko se odločite tudi za nekatere postopke lajšanja porodne bolečine.

Telesna hiba

Strah pred rojstvom otroka s telesno hibo je eden izmed tradicionalnih strahov v nosečnosti. Prenatalna diagnostika (UV pregled, amniocenteza, biopsija horionskih resic, genetsko testiranje…) potrdi ali izključi prisotnost večine hujših telesnih hib pri plodu.

Strah pred splavom

Strah pred splavom in izgubo otroka je še ena izmed razširjenih bojazni. Prav iz tega razloga večina nosečnic pred nuhalno svetlino niti ne pove, da je nosečih. Ženske imajo nekako občutek, da bo njihova skrivnost preprečila spontan splav.

Sledite navodilom ginekologa in naredite vse v smeri preprečevanja spontanega splava. Izogibajte se kajenju, uživanju alkohola, zdravil in prepovedanih drog.

Izguba otroka ob rojstvu

Izguba otroka ob rojstvu je še vedno izguba otroka in to je najbolj uničujoča izguba, ki jo v življenju lahko doživimo. Prenatalni pregledi in testiranja, ter spremljanje nosečnosti ta tveganja močno zmanjšajo. 

Kategorija:   Nosečnost, O nosečnosti
Naslednji prispevek

Srčna aritmija pri plodu

24 septembra, 2014 0