Wednesday, June 19, 2024

S pravilnim in pozitivnim presejalnim testom za streptokok, ki se ga pred in med rojstvom zdravi z antibiotiki, lahko preprečimo prenos bakterij na otroka. Večina žensk s pozitivnim testom za streptokok rodi normalnega in zdravega otroka. Brez ustrezne diagnoze in zdravljenja pa je otrok izpostavljen bakterijam, ki lahko podleže njihovim nevarnim neželenim učinkom.
 


Simptomi

Streptokok skupine B je bakterija, ki jo najdemo v črevesju, nožnici in mehurju. Pri odraslih ljudeh običajno ne povzroča simptomov, če pa se pojavijo so zgolj začasni. V redkih primerih se lahko pojavijo okužbe mehurja, med nosečnostjo tudi maternice. Prav zaradi neizrazitih simptomov so lahko matere nosilke bakterij, ne da bi za to vedele. Streptokoki iz skupine B pa so nevarni med nosečnostjo oziroma med samim porodom. Pri dojenčkih, ki so okuženi z omenjenimi bakterijami, se lahko razvije pljučnica, ali celo meningitis in sepsa, v kasnejšem življenju pa lahko povzročijo izgubo sluha ali vida. Razvije se lahko šele teden dni in več po porodu, kar povzroča veliko večje težave odkritja.
 

Diagnoza in zdravljenje:

Večino žensk s pozitivnim testom se zdravi z antibiotiki. Pozitiven test, ki je na voljo v 24-48 urah po testiranju še ne pomeni, da se bo otrok z SGB tudi zares okužil, niti ni nujno, da bo zdravljenje popolnoma odstranilo bakterije iz ženskega telesa.

Ne pozabite dejstva, da je okužba z SGB pri dojenčkih zelo redka. Tudi ob morebitni pozitivni diagnozi so možnosti rojstva zdravega otroka zelo velike. Okužba otroka med porodom se pojavi izredno redko, manj kot ena okužba na tisoč porodov in še od tega je manj kot 10% posledic tragičnih. V Sloveniji je okoli 25% nosečnic z dokazljivim SGB, kar pomeni nekje med 5.000 in 6.000 pozitivnih primerov.
 

Naslednji prispevek

Spar priskočil na pomoč prezgodaj rojenim otrokom

13 junija, 2012 0