Saturday, February 24, 2024

Barva strij se spreminja, odvisno od stopnje poškodbe kože – če so strije rožnate, gre za poškodbe razmeroma tenke površinske plasti kože, ki je na gosto prepreden s krvnimi žilicami. Poškodovana koža je najprej modrikasta, zato, ker kri zastaja v poškodovanih krvnih žilicah. Bela barva je znamenje, da se je debelina poškodovane plasti povečala. Strije se sčasoma poglabljajo.
Na njihov nastanek sicer vpliva genska zasnova, toda najpogosteje pojavljajo ob hitrih spremembah telesne teže, ki jim koža težko sledi: pri dekletih v puberteti, ko se telo naglo razvija, v nosečnosti kot posledica naglega pridobivanja kilogramov, pri naglem hujšanju in po hormonskih motnjah. Lahko se pojavijo vsakič, ko se koža raztegne, so dedne in se pogosto prenašajo z matere na hči, lahko pa se pojavijo tudi po zdravljenju z kortikosteroidnimi zdravili za lokalno uporabo, saj ta zdravila povzročajo tanjšanje povrhnjice. Pred to nadlogo niso varni niti športniki, tako ženske kot moški, predvsem zaradi povečevanja mišične mase.
Strije je težko popolnoma odstraniti, obstajajo pa cela vrsta sredstev, s katerimi jih lahko bolj ali manj uspešno preprečimo ali vsaj ublažimo.


Masaža
Masaža s posebnimi kremami je prvi preventivni ukrep, ki se ga je treba lotiti takoj, ko opazimo prve znake. Masaža preprečuje pokanje tkiva, spodbuja krvni obtok v povrhnjici in s tem izločanje kolagena in elastina. Masirati je treba počasi, s krožnimi gibi, zjutraj in zvečer, po čiščenju kože, dokler koža popolnoma ne vpije kreme.

Mikroinjekcije
To je najboljši način za popravljanje izrazitih strij in za odpravljanje tistih, ki so se šele pojavile. Z zelo tankimi iglami vzdolž celotne brazde v kožo vnašajo snovi, ki spodbujajo tvorbo kolagena in elastina. Koža se počasi "polni" in strije izginejo. Injekcije z glikolno kislino povzročajo blag piling in spodbujajo obnavljanje površinskih kožnih celic, pri čemer zmanjšujejo brazde.

Dermoabrazija
To je postopek "lupljenja" zgornje plasti kože ob pomoči tekočih kristalov ali soli, s čimer je mogoče doseči homogenost površine kože. Toda obstaja nevarnost, da takšno zdravljenje odstrani predebel del kože, to pa olajša širjenje strije, ki je že zajela spodnjo plast kože. Zato je ta metoda priporočljiva samo pri plitvih in redkih strijah.

Zaščita
Najpomembnejše je, da koža nikoli ni suha. Pred vsakim kopanjem je treba na kožo nanesti sredstvo za vlaženje in zaščito. Priporočamo uporabo krem in gelov, ki vsebujejo aktivne rastlinske snovi, ki jih vsebujejo bršljan, koruza in divji kostanj. Zelo učinkovito je olje pšeničnih kalčkov, obogateno z vitaminom E, učinkovite so tudi izmenične hladno-tople obloge ter drugi klasični postopki, ki spodbujajo krvni obtok in krepijo elastičnost spodnjih plasti kože.

Še posebno pomembno je izogibanje pretiranemu izpostavljanju sončnim žarkom, ki sušijo kožo in ji jemljejo hranilne snovi. Izsušena koža je namreč idealna podlaga za nastanek strij. Kožo vselej zaščitite z izdelki z visokim zaščitnim faktorjem, po sončenju pa uporabite še vlažilni losjon.Strijam se torej najbolje izognemo tako, da skrbimo za zdravje kože in zdravo prehrano, ki bo preprečila prevelika nihanja telesne teže.

Vir: Viva

Kategorija:   Novice, Telo in koža
Naslednji prispevek

Vse preveč stigmatizirani

13 junija, 2012 0