Sunday, May 26, 2024

Poškodbe vezivnega tkiva ali strije, nastanejo kot posledica prehitrega raztezanja kože. Ponavadi se pojavijo na koži v predelu trebuha in se pri večini žensk naredijo z leti. V glavnem nastanejo kot posledica hitre spremembe telesne teže in nosečnosti, ko je koža premalo prožna in enostavno poči.


Nosečnost je zagotovo najbolj rizično obdobje, saj se koža najbolj razteza, po porodu pa hitro sprosti. Na začetku so strije svetle ali rdeče, nato postanejo bele. S časom se povečajo in postanejo vidne.

Za preprečevanje strij je najbolj pomembna vsakodnevna nega kože na predelu trebuha, pri kateri je nujna uporaba posebnih hidratantnih krem, ki kožo osvežijo, jo naredijo prožnejšo, pri tem pa jo hranijo in obnavljajo.

Kreme so ponavadi na kožo nanašajo dva do trikrat dnevno, najbolje po prhanju ali kopanju. Izberite kremo enega proizvajalca in jo uporabljajte do konca nosečnosti. Pred nanosom na kožo, kremo ogrejte tako, da jo najprej otrite na dlaneh in nato razmažite po trebuhu. Trebuh masirajte okoli pet minut, tako da krema dobro penetritra v kožo.

Preparatov proti strijam je ogromno, kar pa je še posebej pomembno, da vsebujejo povsem različne agense. Kateri preparat izbrati med nosečnostjo pa se pozanimajte pri vašemu zdravniku ali farmacevtu.

Kategorija:   Novice, Telo in koža
Naslednji prispevek

Migrene in srčne anomalije

13 junija, 2012 0