Monday, March 4, 2024

Težko je opisati, kakšen občutek nemoči doživljajo nekatere matere po porodu. Zaradi hormonskih sprememb po porodu približno 80 % žensk navaja občutke otožnosti, ki pa navadno sami izzvenijo v roku 14 dni po porodu. V nekaterih primerih pa negativni občutki ne izzvenijo sami in se lahko razvijejo v poporodno depresijo. Potrtost, anksioznost, razdražljivost, dvomi v sposobnosti za materinstvo, jokavost, pretirana skrb za otroka ali odvračanje otroka so nekateri izmed glavnih simptomov, kateri nakazujejo na poporodno depresijo.


Kakšni so znaki depresije?

Poleg znakov poporodne depresije so prisotni še splošni znaki, ki veljajo za depresijo, kot so: spremembe apetita in telesne teže, pomankanje energije, težave z koncentracijo, občutek krivde ter nizko samospoštovanje, in misli o samomoru. Pri pojavu le-teh simptomov je potrebna strokovna obravnava s strani psihologa ali psihiatra.

Pri obravnavi pri psihiatru bi se odločili, ali se bo stanje zdravilo brez zdravil, torej z psihoterapijo in vodenjem ali z antidepresivi. Nekateri izmed teh antidepresivov se imenujejo SSRI ali z slovenskimi besedami: selektivni zaviralci ponovnega prevzema serotonina. Za ta zdravila se verjame, da dobro vplivajo na razpoloženje, čustveno stanje in stanje spanja, ker omogočajo večje vrednosti serotonina v možganih.

Je ob jemanju antidepresivov varno dojiti?

Zdaj pa je glavno vprašanje pri doječih materah, ki so na terapiji s antidepresivi: “Ali je varno dojiti?” V nadaljevanju se bo odgovorilo na to zelo zahtevno vprašanje, vendar gremo sprva na nekaj osnovnih informacij glede materinega mleka.

Materino mleko je idealen vir hranilnih snovi, zaščitnih snovi in snovi, ki spodbujajo rast novorojenčka, mu zagotavljajo veliko kratkoročnih ter dolgoročnih koristi za zdravje. Poteg tega pa je prisoten tudi intimni stik med matero in otrokom in je začetna medosebna komunikacija, ki olajša navezanost matere in dojenčka.

Raziskava je pokazala, da se nekateri antidepresivi izločajo v materino mleko v manjših količinah pri nekaterih tipih zdravil ter v večjih količinah pri drugih. Najbolj pogosto uporabljeni antidepresivi (Asentra ter Paroxat) se v malih količinah izločata v materino mleko. Če povzamemo vsa trenutna znanja, se lahko priporoča, da se dojenje tudi pri jemanju antidepresivov ne zaključi in da se priporoča uporaba prej napisanih dveh antidepresivnih sredstev.

Kategorija:   dojenček, Dojenje
Naslednji prispevek

To je najpogostejša težava doječih mamic

3 junija, 2021 0