Thursday, February 22, 2024
18 marca, 2019

STVARI, KI SE JIH MORATE ČIMPREJ NAUČITI OD SVOJIH OTROK

By 0 988 Views

Če verjamete ali ne, vaši otroci v nekaterih življenjskih situacijah odreagiralo veliko bolje, kot vi. Spodaj naštevamo primere, v katerih se lahko od svojih otrok veliko naučite. Poglejte, kako delujejo in prevzemite določene njihove navade.


 

ZADREMAJTE, KO SE POČUTITE ZASPANO

Tako kot otroci potrebujejo spanec, ga občasno tudi vi. To si priznajte in zadihajte, 20-minutni dremež vam bo izboljšal razpoloženje in energijo.

VRZITE SE PO TLEH, KO NI PO VAŠE

Tega ne počnite čisto dobesedno, a svojim čustvom morate dovoliti na plano. Prevečkrat zatiramo svoja čustva zato, ker si ne dovolimo znoreti in zajokati. Vedeti moramo, da s tem ni nič narobe. Svoja čustva izrazite in se ne obremenjujte.

RECITE NE, KO ŽELITE

Ni treba, da ste nesramni, a pomislite, kolikokrat vaš otrok reče ne in to dejansko misli. Otrok ne bo hotel početi ničesar, česar ne želi. Vzemite si vzgled po njem in recite ne, ko ne želite narediti določene stvari, ki jo drugi od vas zahtevajo.

MED TELOVADBO SE ZABAVAJTE

Vaš otrok prekipeva od energije, skače, teče in se plazi, vi pa telovadbo vidite kot najhujšo nočno moro. Do takšne razlike prihaja zato, ker si otroci izberejo aktivnosti, v katerih resnično uživajo. Verjemite, da ne boste obiskovali določenega tečaja ali fitnesa, če se boste v to silili.

BODITE ZADOVOLJNI SAMI S SEBOJ

Otrokom ni mar, kaj o njem mislijo drugi in o drugih sploh ne razmišljajo. Če jim je vroče, slečejo majico in se v svoji koži počutijo dobro. Tudi vi morate biti zadovoljni sami s seboj in v svojem telesu. Otroku ni mar za težo in tudi vam ne bi smelo biti.

NE OBTOŽUJTE SAMIH SEBE

Odličen prime tega je, ko otrok pade. Se spotakne in ve, da se ni namenoma. Zato ne izgublja časa in se ne obtožuje, kako neroden je. Se samo vstane, mogoče zajoče in gre naprej ter na padec pozabi. Tudi vi se bi morali tako vesti po vsakem padcu v življenju, namesto da se kritizirate.

POVEJTE, KAR SI ŽELITE IN PROSITE ZA POMOČ

Otrok vam vedno pove, ko si nekaj zaželi. Zakaj ste vi tiho? Če ne zahtevate ničesar, če ne prosite za nič, potem tudi ničesar ne dobite.

 

A. L.

Kategorija:   Obnašanje
Naslednji prispevek

LJUBOSUMJE MED SOROJENCI: KAKO IZBOLJŠATI ODNOSE?

23 aprila, 2019 0