Thursday, May 30, 2024

»Veliko število nosečnic z zmerno disfunkcijo žleze ščitnice, je bilo zdravljenih z L-tiroksinom. Ugotovili smo, da je večina pacientk po nosečnosti omenjeno zdravilo prenehala jemati,« so zapisali raziskovalci, ki jih je vodil Beverley M. Shields iz University of Exter, Velika Britanija.


»Naše raziskave kažejo, da se bo po porodu delovanje žleze ščitnice najverjetneje vrnilo v normalno stanje, tudi če se za reevaluacijo po nosečnosti, priporoča L-tiroksin.«

Ženskam z zmerno disfunkcijo ščitnice se svetujejo reevaluacije šest tednov po porodu.

Na podlagi vrednosti hormonov ščitnice v krvi, ki se merijo vsako tromesečje, se pri okoli 15% nosečnosti postavlja diagnoza subklinične hipotireoze, pojasnjuje Shilds. Zmerna disfunkcija ščitnice je proti koncu nosečnosti povezana s slabšim nevrofiziološkim razvojem in splošno s slabšim izhodom nosečnosti – vključno s spontanim splavom, prezgodnjim porodom, gestacijsko hipertenzijo in smrtjo novorojenčka. Prav iz teh razlogov se v nosečnosti priporoča zdravljenje z L-tiroksinom.

Dosedanje smernice endokrinoloških združenj vsem nosečnicam s subklinično hipotireozo priporočajo zdravljenje z L-tiroksinom. Smernice Ameriškega združenja za bolezni ščitnice priporočajo, da L-tiroksin jemljejo nosečnice s subklinično hipotireozo in nosečnice z detktabilnimi protitelesi tiroidne perksidaze (anti-TPO). Podatkov o dolžini zdravljenja, v dosedanjih smernicah ni opisanih.

Raziskovalci so postavili hipotezo, da večina subkliničnih hipertieroz in materinih hipotiroksinemij po porodu spontano izgine. Razlog motnje delovanja ščitnice tiči v fizioloških spremembah v nosečnosti, ki pogojujejo slabšemu delovanju žleze ščitnice. Najpogosteje so prehodne narave.

Raziskava Wxter Family Study of Childhood Health, ki je bila narejena med leti 1999 in 2004, je analizirala podatke 523 zdravih nosečnosti brez diagnosticirane motnje delovanja žleze ščitnice. Vsebnost TSH,  prostega T4, prostega T3 in protiteles tiroidne peroksidaze so bile določene v 28. tednu nosečnosti, ter v povprečju 4,9 let po porodu. Med nosečnostjo se je s subklinično hipotireozo (TSH > 3 mlU/L) srečalo 65 nosečnic.

49 od 65 žensk (75,4%), ki so imele subklinično hipotireozo, se je delovanje ščitnice umirilo v petih letih po porodu. Samo pri dveh od 44 žensk (2,2%) s hipotiroksinemijo v nosečnosti, se je po porodu pojavila visoka vsebnost TSH (>4,5 mlU/L).

Naslednji prispevek

Prezgodaj rojenim otrokom grozi diabetes

14 februarja, 2014 0