Monday, April 22, 2024

Harold C. Wiesenfeld, je s kolegi iz Medicinske fakultete Pittsburg University, odkritje objavil v junijski številki revije Obstetrics and Gynecology.


»Čeprav je dobro znana in dokazana povezanost klinične medenične vnetne bolezni in neplodnosti, številne ženske s tubarnim faktorjem (nepravilnosti na jajcevodih), kljub serološkim dokazom o predhodni okužbi z Neisserio gonorrhoeae ali Chlamydio trachomatis, nimajo anamneze medenične vnetne bolezni,« pišejo avtorji raziskave.

Raziskava kaže, da lahko obstaja vnetje gornjega genitalnega trakta kljub odsotnosti znakov in simptomov akutne PID, ter da subklinična medenična vnetna bolezen, zaradi t.i. tubarnega faktorja, povzroči dokaj veliko število neplodnosti.

»Kljub temu se subklinična PID, določena s histološko prisotnostjo endometritisa (vnetje maternične sluznice), pri ženskah z drugače nezahtevnimi vnetji vagine ali materničnega vratu, tveganje za nastanek neplodnosti ni ocenilo,« še dodajajo.

V raziskavi je dr. Weisenfeld spremljal 418 žensk, ki niso imele akutne PID, vendar so bile pod tveganjem za gonorejo, klamidijo ali bakterijsko vaginozo.

Endometritis (subklinična PID) je bil diagnosticiran s pomočjo biopsije endometrija. Vse sodelujoče so bile podvržene terapiji za gonorejo, klamidijo in bakterijsko vaginozo. Na ta način so ocenili vpliv na njihovo reproduktivno zdravje.

V letu dni ali do prve nosečnosti so potrdili 146 nosečnosti; od tega 50 : 120 (42%) nosečnosti žensk s subklinično PID in 96 : 187 (51%) žensk brez subklinične PID.

Ženske s subklinično PID so imele, v primerjavi z ženskami brez PID, za 40% nižjo verjetnost spočetja (hazard ratio 0.6; 95% CI, 0,4-0,8).

V nasprotju pa ženske z diagnosticiranima gonokokom ali klamidijo, brez subklinične PID, niso bile podvržene višjemu tveganju nastanka neplodnosti.

Po besedah raziskovalcev, rezultati kažejo, da je subklinično medenično vnetje neposredno povezano z reproduktivnim zdravjem.

»Sposobnost kontrole širjenja C. trachomatis in N. gonorrhoeae, s hitrejšim zgodnjim odkrivanjem in zdravljenjem klamidijskega in gonokoknega cervicitisa in bakterijske vaginoze, lahko zmanjša verjetnost razvoja subkliničnega medeničnega vnetja in na ta način lažje ohranimo žensko plodnost,« pravijo raziskovalci.

Naslednji prispevek

Zakaj se vsak zarodek ne razvije v dojenčka?

23 julija, 2012 0