Monday, April 22, 2024

Sindrom suhih oči je pogosta prizadene ženske pri katerih se odvijajo številne hormonske spremembe – nosečnost in menopavza, saj hormonsko neravnovesje vpliva na izločanje lipidov. Lojne žleze, ki so v nosečnosti odgovorne za nastanek aken, vplivajo tudi na razvoj sindroma suhih oči. Zmanjšano izločanje lipidov kot lubrikanta vpliva tudi na viskoznost notranjega dela vek. Manjša viskoznost pa pomeni več trenja pri spontanem dnevnem mežikanju. V kombinaciji z drugimi zdravili pa lahko sindrom suhih oči povzroči tudi hormonska kontracepcija.


Sindrom suhih oči se najpogosteje manifestira z občutkom peska v očeh, suho očesno sluznico, razdraženo beločnico… Paradoks pri vsem skupaj pa je, da se pri nekaterih pojavi povečano solzenje oči. Solzice se pojavijo kot posledica njihove slabše kakovosti in zagotavljanja normalnega filma očesne sluznice, ki je tako bolj dovzetna za zunanje dražljaje. Mehanizem očesne sluznice tako sproži refleks, ki vzpodbudi povečano izločanje solznih žlez. Največ težav imajo nosečnice, ki nosijo kontaktne leče.

Vzrok in nastanek

Sindrom suhih oči se v nosečnosti ponavadi pojavi v prvem tromesečju in lahko traja celotno nosečnost, zelo pogosto tudi več mesecev po porodu. Vzrok lahko iščemo v dolgotrajni vzpostavitvi normalnega delovanje endokrinega sistema, še posebej so uskladitvi izpostavljene doječe matere.

Zdravljenje

Ciljno zdravljenje je usmerjeno v izboljšanje kakovosti solznega filma. Očesne kapljice, ki imitirajo solze, se lahko uporabljajo zgolj nekaj časa. Zaradi konzervansov v tekočini, ki lahko poškodujejo izjemno občutljivo očesno sluznico, je potrebno med vsako terapijo nekaj premora. Nekatere boljše znamke za svoje kapljice uporabljajo konzervanse, ki se aktivirajo zgolj v stiku s sončno svetlobo. Še posebej v nosečnosti se je potrebno izogniti kapljicam, ki vsebujejo cinkov oksid. Za uporabo primernih umetnih solz se dogovorite z vašim zdravnikom.

Včasih pomagajo tople očesne obloge, ki pospešijo izločanje lojnih žlez. Kljub vsemu pa je potrebno poudariti, da gre v nosečnosti za neprijetnost prehodnega značaja, ki bo spontano izginila enkrat po porodu.