Wednesday, May 29, 2024

Ženske, ki so rodile s pomočjo carskega reza, v naslednji nosečnosti nimajo povečanega tveganja za otrokovo smrt, kaže nova raziskava.


Raziskovalci univerze v Calgaryju so ovrgli nasprotne rezultate predhodnih raziskav, saj v njih niso upoštevali materine teže, ki zagotovo posledično vpliva na carski rez in na smrtnost otroka v času nosečnosti.

Obseg raziskave

V raziskavi so analizirali 157,929 drugih porodov, pri katerih so zbirali podatke o demografskih značilnostih, zapletov v nosečnosti, ter načinu in izidu poroda. V raziskavo so vključili podatke, ki bi lahko vplivali na izid poroda, kot so diabetes matere, njena telesna teža, visok krvni tlak in kajenje v času nosečnosti, izključili pa so faktorje, ki bi lahko potencialno vplivali na njegov izhod; abnormalnost zarodka, infekcije in nepričakovana travma matere, kot je npr. udeležba v prometni nesreči…

Primerjava vseh zbranih podatkov je pokazala, da je pred porodom umrlo 265 dojenčkov, od tega je 63 dojenčkov umrlo v skupini mater, ki so pred tem rodile s pomočjo carskega reza in 202 umrla dojenčka v skupini mater z vaginalnim porodom.

»Naša raziskava je pokazala, da carski rez ne povečuje tveganja rojstva mrtvega otroka v naslednji nosečnosti,« je dejal dr. Stephan Wood iz univerze v Calgaryju.

Vse pogostejši carski rez

»Četudi so predhodne raziskave povezovale carski rez s smrtnostjo otrok v drugi nosečnosti, je ključna telesna teža matere, ki jo predhodne raziskave niso vključevale. Glede nato, da je carski rez vse pogostejši, je rojstvo mrtvega otroka mogoč rezultat poroda, zato bodo potrebna še nadaljnja raziskovanja na tem področju,« je še dodal.

»Raziskava, ki jo je s svojo ekipo izvedel dr. Woods nas pomirja, saj so nas rezultati predhodnih raziskav pošteno zaskrbeli. Mogoče je prekomerna telesna teža matere ključni povzročitelj rojstva mrtvega otroka, zato bomo nadaljnja raziskovanja namenili oceni, kdaj in v katerem primeru se je bolje izogniti carskemu rezu,« je raziskavo komentiral profesor Philip Steer, ki je vodil nekatere sorodne raziskave.

Kategorija:   Nosečnost, Porod
Naslednji prispevek

Vročekrvne ženske rojevajo sinove

13 junija, 2012 0