Saturday, May 25, 2024
Nekategorizirano
13 junija, 2012

Super junaki niso preveč super

By 0 714 Views

Dr. Sharon Lamb, profesorica psihologije na Massachusettski fakulteti v Bostonu trdi, da so bili prejšnji junaški liki tisti od katerih so se otroci lahko nekaj naučili. Bili so resnični ljudje z resničnimi problemi in številnimi šibkimi točkami.


Dr. Lambovo skrbi, da nova generacija junakov sporoča popolnoma drugačno sliko, ki na otroke ne vpliva tako, da bodo odrasli v obzirne in prijazne ljudi.

»Današnji junaki so preveč podobni akcijskim junakom, ki nenehno sodelujejo v nasilju. So agresivni, sarkastični in redko govorijo o vrlinah, kot je rešitev planeta,« je pojasnila.

Junaki dokazujejo svojo možatost tudi ko niso oblečeni v kostume in so pripravljeni na vse, celo na izkoriščanje žensk ali uporabo orožja v neplemenite namene.

Svojo zaskrbljenost je Lambova delila s svojimi kolegi na letni konvenciji ameriškega združenja psihologov.

Njen kolega, dr. Carlos Santos iz Arizona State University, je na konvenciji predstavil podatke raziskave v kateri je sodelovalo 426 srednješolcev.

Odkril je, da so otroci tekom odraščanja vse manj navezani na svoje prijatelje in se obnašajo vse bolj nasilno. Dečki, ki so obdržali pristen stik s starši, brati, sestrami in drugim ožjim sorodstvom pa do svojih prijateljev ostajajo enako odprti.