Monday, May 27, 2024

Dojenčki najbolje vidijo v naročju staršev. Njihov optični mehanizem je ‘nastavljen’  tako, da jasno  vidijo tisto, kar jim je v danem trenutku najbolj pomembno. Iz te razdalje dojenček jasno vidi obrise svojih staršev. Seveda lahko vidi tudi dlje, vendar se na oddaljen predmet zelo težko osredotoči. Za krepitev očesnih mišic dojenček potrebuje kar nekaj časa, zato se ne ustrašite v kolikor vaš malček škili ali gleda s priprtimi očmi.


Katere barve vidijo?

Dojenčki najbolje ločijo kontrastne barve. Črno-bele risbe ali igračke jih bodo pritegnile za nekoliko dlje časa. Dojenčki so radovedni, zato radi opazujejo okolico okoli sebe, vendar za komaj rojenega otroka to ni enostavna naloga. Potrudite se, da dojenčka v stanovanju ne puščate na enem in istem mestu, sprehod po parku pa bo zanj prava ‘uživancija’.

Pomembni so dotiki

Za razvoj otroka, pa je mogoče najpomembnejši dotik. Z dotiki otrok zbira informacije o okolju in svetu, ki ga obkroža. Po rojstvu in slovesu od varnega zavetja maminega trebuščka, bo nežen dotik najbolj pomiril prestrašenega ali razdraženega dojenčka. 

Preberite še:

 

Kategorija:   Novice, Rast in razvoj
Naslednji prispevek

Hepatitis A

12 maja, 2014 0