Wednesday, December 6, 2023

V Sloveniji ima osteoporozo okoli 170.000 žensk, z več kot 35.000 zlomi letno. Za osteopenijo oz. slabšo mineralno gostoto kosti, ki velja za začetno fazo osteoporoze pa ‘boleha’ okoli 200.000 Slovenk. Zaskrbljujoč je podatek, da se samo tretjina pacientov vrne v normalno funkcijo. Razgradnja osteoklasta je intenzivnejša po štiridesetem letu starosti, kosti postanejo bolj krhke in bolj dovzetne za zlome. Pred samim zlomom simptomi bolezni niso vidni.


Za osteoporozo na svetu boleha 200 milijonov ljudi, od tega 75 milijonov v Evropi.

Napačna je misel, da je osteoporoza ženska bolezen, ki se povezuje z menopavzo. Sicer vraža delno drži, vendar je riziku za najtežje zaplete pri osteoporoznem zlomu izpostavljena vsaka tretja ženska in vsak osmi moški.

Za zaustavljanje procesa pa je pomembna preventiva, ki vključuje mere za doseganje večje kostne mase – s kalcijem in magnezijem bogata prehrana, redna telesna vadba (priporoča se hoja, kolesarjenja, aerobika, plavanje) in hormonsko ravnovesje.

Izogibati se je potrebno kajenju, ki agresivno vpliva na zdravje kostnega tkiva: izguba kostne mase, znižuje vsebnost estrogenov, zmanjšuje telesno težo in povzroča zgodnejšo menopavzo. Prav tako se je potrebno izogniti pitju alkohola, ki preprečuje absorbiranje mineralov, ter negativno vpliva na razgradnjo kosti.

Hranite se s kalcijem bogatimi živili (mleko, mlečni izdelki, sadje in zelenjava), izogibati pa se je potrebno hitri prehrani, gaziranim pijačam, alkoholu in kavi.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Ne zanemarjajte svojih let

23 oktobra, 2012 0