Friday, June 14, 2024

Redno spremljajte krvni tlak

Visok krvni tlak je najpomembnejši dejavnik tveganja kardiovaskularnih obolenj. Imenujemo ga tudi tihi ubijalec, saj predhodnih opozoril ali simptomov nima. Ljudje se najpogosteje niti ne zavedamo, da imamo visok krvni tlak.


Opustite kajenje

Dve leti po prižgani zadnji cigareti se tveganje koronarnih bolezni znatno zmanjša. Po 15 letih pa se tveganje razvoja kardiovaskularnih obolenj vrača na nivo tveganja nekadilcev.

Kontrolirajte vsebnost sladkorja v krvi

Visoka vsebnost sladkorja v krvi lahko kaže na razvoj diabetesa. Kardiovaskularne bolezni so odgovorne za kar 60% smrti sladkornih bolnikov. Neodkrit in nezdravljen diabetes, lahko poveča tveganje srčnih obolenj ali možganske kapi.

Bodite aktivni

Tridesetminutna zmerna dnevna telesna vadba znižuje tveganja srčnih obolenj in možganske kapi. Pri tem je nujno, da fizična aktivnost ni preobremenjevanje organizma, temveč zmerna telesna aktivnost v aerobnem območju srčnega utripa. Lahko kolesarite, tečete, rolate, plešete, se igrate z otroci, sprehajate sami ali s hišnim ljubljencem…

Hrana

Živila bogata s trans-maščobnimi kislinami in soljo, povečujejo tveganja srčne in možganske kapi. Pretiravanje s soljo lahko privede do visokega krvnega tlaka, preveč maščob do oblaganja arterij.

Vprašajte strokovnjake

Pojdite k zdravniku, izmerite si krvni tlak, vsebnost holesterola in sladkorja v krvi, telesno težo in indeks telesne mase. Izmerjeni rezultati bodo pojasnili tveganja, ki ste jim morebitno izpostavljeni.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Pogoste napake žensk v tridesetih

30 septembra, 2013 0