Monday, June 17, 2024

Sto let kasneje, leta 1982, je Mednarodna unija za boj proti tuberkulozi in drugih pljučnih bolezni »IUATLD« predlagala, da se 24. Marec proglasi za Svetovni dan boja proti tuberkulozi s ciljem svetovno javnost osveščati, da je tuberkuloza (TB) še vedno velik javnozdravstveni problem.


Zaradi porasta tuberkuloznih obolenj je Svetovna zdravstvena organizacija spisala strategijo za boj proti tuberkulozi, ki jo je imenovala DOTS (Directly Observed Therapy Short Course), ki vključuje pet ključnih elementov: politično podporo programu, kakovostno mikrobiološko analizo izkašljanega sekreta, neposreden nadzor kratkotrajnega zdravljenja, zagotavljanje antituberkolotikov, organiziran sistem spremljanja tuberkuloze, ki omogoča oceno uspešnega zdravljenja in Nacionalnih programov za zmanjševanje in preprečevanje tuberkuloze. Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da za tuberkulozo vsako leto umre 1,4 milijona ljudi. Zaskrbljenost povzroča podatek, da je bilo v letu 2012 kar 300.000 obolelih rezistenčnih na jemanje antituberkulotikov.

Tuberkuloza je ozdravljiva bolezen, vendar dosedanja spoznanja niso zadovoljujoča. Od osem milijonov letno obolelih za tuberkulozo, tretjina njih nima primerne javnozdravstvene oskrbe. Večina živi v najrevnejših in najbolj ogroženih področjih (Afrika in jugovzhodna Azija) vključno z ogroženimi skupinami kot so migranti, rudarji, brezdomci, odvisniki in drugi.

V preteklih 131 letih smo se o tuberkulozi veliko naučili, vendar jo kljub znanosti in napredku še nismo uspeli izkoreniniti. 

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Moški ljubijo nepopolnost

24 marca, 2014 0