Tuesday, May 28, 2024

V društvu tako želijo preko dobrodelne akcije Otroci enega sonca zbrati čim več sredstev, s katerimi bodo tem otrokom zagotovili počitnice v družbi vrstnikov, so sporočili iz društva.


Bolnik mora čim bolj sodelovati pri zdravljenju

Poleg kreativnih delavnic, gibalnic in bogatega odrskega dogajanja bo za obiskovalce na stojnicah na voljo tudi strokovno svetovanje. Tako bodo na vprašanja, povezana z astmo, na stojnici Ustanove za pomoč otrokom s kroničnimi boleznimi – DIHEC odgovarjali predstavniki društva in zdravnik pediater. Eden od pogojev za uspešno spopadanje z boleznijo je namreč, da bolnik o njej veliko ve in da pri zdravljenju čim bolj sodeluje.

Svetovni dan astme – prvi torek v maju

Kot je določila Svetovna zdravstvena organizacija, je prvi torek v maju svetovni dan astme. Gre za bolezen dihal, ki velja za eno najpogostejših kroničnih obolenj. Število bolnikov narašča približno za pet odstotkov letno. Raziskave v novejšem času so potrdile, da je alergija, to je preobčutljivost za snovi v okolju, najbolj pogost vzrok astme. Po nekaj letih alergijskega rinitisa namreč kar tri četrtine bolnikov dobi še astmo.

Astmo ima v Sloveniji od 10 do 15 odstotkov otrok

Astma je najpogostejša kronična bolezen otrok. V Sloveniji je astma prisotna pri 10 do 15 odstotkih otrok. Ta odstotek se poveča pri otrocih, starih od nekaj mesecev do dveh let, čeprav gre pri tej starosti govoriti bolj o simptomih astme kot pa o astmi sami, je navedeno na spletni strani www.singulina.si.

Vir: Siol 

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Kolesarjenje povzroča težave z erekcijo

13 junija, 2012 0