Monday, May 20, 2024
13 junija, 2012

Svetovni dan diabetesa obeležujejo v 55 državah sveta

By 0 673 Views

Letos ta dan poteka pod geslom Oskrba za vse, s katerim želijo pri Mednarodni diabetes zvezi tako v razvitih kot manj razvitih državah zbuditi zavedanje o pomenu dostopnosti optimalne oskrbe za bolnike s sladkorno boleznijo. Med številnimi prireditvami ob tem dnevu bo tudi tokrat potekal pohod proti sladkorni bolezni, na katerem letos pričakujejo 260.000 ljudi v 55 državah.


S hojo zmanjšate tveganje za pojav sladkorne bolezni

Pohod proti sladkorni bolezni ima svoje sporočilo, in sicer da lahko že samo 30 minut hoje tedensko ob uravnoteženi prehrani občutno zmanjša tveganje za pojav sladkorne bolezni. Pohodi bodo danes med drugim potekali tudi v Sloveniji, namenjeni pa bodo podpori resoluciji Združenih narodov o sladkorni bolezni, ki poziva k sodelovanju v akciji Združeni za sladkorno bolezen (Unite for diabetes).

Kje se lahko udeležite pohoda?

Pohodi bodo danes potekali Ljubljani, Slovenj Gradcu, na Ptuju, v Idriji, Škofji Loki, Kranju in Kočevju. Pohodi se bodo večinoma začeli ob 13. uri, v ljubljanskem parku Tivoliju pa ob 15. uri. Zbirno mesto bo ob Čolnarni ob Tivolskem jezeru, kjer bodo lahko udeleženci opravili še meritve krvnega sladkorja in pljučne kapacitete (spirometrijo) ter so o tem pogovorili s strokovnjaki. Prijave bodo začeli sprejemati ob 14. uri.

Dve različici diabetesa – tip 1 in tip 2

Obstajata dve različici diabetesa – tip 1 in tip 2 -, ki pa jima je pravzaprav skupna le povečana stopnja sladkorja v krvi. Diabetes tipa 1 je namreč avtoimunska bolezen, ki se pojavi zaradi hudega pomanjkanja inzulina. Do tega pride zaradi uničenja celic trebušne slinavke, ki naravno proizvaja inzulin. Bolnik z diabetesom tipa 1 ima torej naravno predispozicijo za to bolezen in se ji ne more izogniti, običajno pa se bolezen pojavi med 10. in 14. letom starosti.

 

Za diabetesom tipa 2 boleha 90 odstotkov bolnikov

Nasprotno pa je diabetes tipa 2 (za katerim boleha 90 odstotkov diabetikov) bolezen, ki je povezana predvsem z nezdravim načinom življenja in prekomerno telesno težo, tako je kar 90 odstotkov bolnikov z diabetesom tipa 2 predebelih. Pri tem diabetesu trebušna slinavka še vedno proizvaja inzulin, a ne dovolj za uravnavanje količine sladkorja v krvi. Diabetes tipa 2 se običajno pojavi pri osebah po 45. letu starosti, postaja pa vse bolj razširjen tudi med mladimi in otroki.

Izredno draga bolezen

Diabetes je bolezen, ki ne boli, a prinaša zoprne in mnogokrat hude kronične zdravstvene zaplete. Najpogostejše so okvare na malem živčevju (na očeh, živčevju in ledvicah), ki prinašajo slepoto, amputacije okončin in odpoved delovanja ledvic. V zvezi s tem strokovnjaki opozarjajo, da je diabetes prav zaradi stroškov amputacij, slepote in drugih zdravstvenih komplikacij ob potrebi po doživljenjskem zdravljenju (tablete ali pa inzulin) izredno draga bolezen.

 

Kronične bolezni naj bi postale najbolj pogost vzrok smrti

Napovedi zdravstvenih statistikov pravijo, da bodo do leta 2015 postale kronične bolezni najbolj pogost vzrok smrti, tako v razvitih državah kot v državah v razvoju. Diabetes znotraj te skupine je številčno velika skupina obolelih. Trenutno kar 40 odstotkov zaposlenih, mlajših od 60 let, umre zaradi ene od kroničnih bolezni, kar 80 odstotkov vseh bolezni pod to starostjo pa je kroničnih. Izračuni so pokazali, da stroški zdravljenja kroničnih bolezni lahko predstavljajo do 6,8 odstotka BDP.

Vir: Siol

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

S seksom poučevala matematiko

13 junija, 2012 0