Wednesday, February 28, 2024

Novico je najprej objavila mreža Canadian Broadcasting Corpporation (CBC), kasneje pa so jo privzeli vso kanadski mediji.


Poročilo kaže 333 neodvisnih primerov nezaželenih reakcij na Yasmin, vključno s 15 smrtnimi primeri in 267 nezaželenih stranskih učinkov, ter 8 smrti povezanih s kontracepcijsko tabletko Yaz. Najpogostejši stranski učinki se nanašajo na živčni sistem, kardiovaskularne in respiratorne težave, pogosto so se pojavile tudi težave z delovanjem srca.

Kontracepcijske tabletke drospirenon, sintetični progestin, ki ga proizvaja Bayer že ima opozorilno oznako. Dokazano je, da glede na ostale hormonske oralne kontracepcijske tabletke, od 1,5 do 3 krat povečuje tveganja nastanka venske tromboembolije. Takšno oceno je na podlagi raziskave v letu 2011, podala Health Canada. Ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA) je opozorilo izdala v letu 2012.

Health Canada pojasnjuje, da nezaželene reakcije niso primarne posledice jemanja omenjene kontracepcije.

»Še vedno dobrobiti Yaza in Yasmina, v kolikor se uporabljajo po navodilih za uporabo, prekašajo morebitne negativne stranske učinke. Healt Canada vseskozi preverja varnost vseh kontracepcijskih tablet na tržišču, kot seveda tudi vseh drugih zdravil. Še naprej bomo nadzorovali varnost oralne in neoralne hormonske kontracepcije, tudi Yaza in Yasmina.«

Global and Mail piše, da Združenje porodničarjev in ginekologov umirja situacijo in opozarja, da ni potrebe za paniko. »Nezaželeni stranski učinki se razlikujejo od navedenih dogodkov. Novih dokazov ni, zato so tabletke varne in učinkovite,« sporoča dr. Jennifer Blake.

V aprilu je kanadsko sodišče potrdilo prvi sodni proces ženske, ki je uporabljala Yaz in Yasmin, proti korporaciji Bayer. Tožbi se je pridružilo še 13 drugih Kanadčank, ki so ravno tako jemale omenjeno kontracepcijo.  The Globe poroča o priznanju Bayerja, ki je v letu 2012 samo v ZDA izplačal za 1,2 milijarde odškodnin povezanih z omenjeno oralno kontracepcijo.

Farmacevtski gigant Bayer še vedno smatra, da so njihove tabletke, v kolikor se jih jemlje v skladu z navodili za uporabo, varne in učinkovite.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Fenomeni človeškega obnašanja

2 julija, 2013 0