Saturday, June 15, 2024

Kaj je taičičuan?

 
Cenjena starodavna veščina taičičuan temelji na "močnih in plemenitih" vajah za telo in dušo. Skladni in kontinuirani gibi sprostijo mišice, povečajo gibčnost in izboljšajo koordinacijo. Ker deluje pomirjujoče in se osredotoča na um, obenem blaži napetost.


ČI je pogonska energija človeškega življenja, "iskra", začetnica misli, ustvarjalnosti in rasti, ki nas vzdržuje in ohranja. Občutimo jo kot pretok energije po telesu, kot "pretok električnega toka". Či se pretaka skozi telo po kanalih, ki jim pravimo meridiani, podobno kot se pretaka kri po arterijah in venah. Ko pride do blokade, či ne more enakomerno hraniti vseh organov in posledično se pojavi bolezen. Koncept energije či je temelj taičičuana, cilj pa je obnavljanje ravnotežja, ki omogoča prost pretok energije či po telesu.

TAIČIČUAN je ena od starih oblik počasnih, skladnih in ritmičnih vaj, ki izvirajo iz Kitajske, kjer je še vedno izredno priljubljen in ga največkrat izvajajo zjutraj, v javnih parkih in na svežem zraku.

V nasprotju s "težkimi" borilnimi veščinami, ki temeljijo na moči in hitrosti, je taičičuan "mehek" in "duhoven". Pri taičičuanu je najpomembnejše načelo naravnega gibanja, s katerim obvladujemo težke gibe: podobno kot slap, ko slučajno odplavi kamen, ki mu je na poti. Uči nas potrpljenja, vztrajnosti, strpnosti in sproščenosti ter nam pomaga razumeti, kako so med seboj povezani um, telo in duša. Taičičuan je idealno sredstvo proti stresu in napetosti, ki ju prinaša hiter življenjski slog. Taičičuan ugodno vpliva na ohranjanje pokončne telesne drže, saj spodbuja pravilno držo hrbtenice in lajša težave v spodnjem delu hrbta. Mišice in tetive se pri takšni vadbi blago raztezajo in krepijo, zato je taičičuan odličen za vzdrževanje moči. Še posebno primeren je za starejše in osebe, ki okrevajo po poškodbah. Gibljivost vseh sklepov se povečuje postopoma. Zaradi boljšega delovanja srca in odprave napetosti v krvožilnem sistemu se izboljša pretok krvi po ožilju. Posledično odpravi občutek mrzlih rok in nog, izboljša splošno počutje in poskrbi za telesno čilost. Na duševni ravni nam občutek obvladovanja telesa prinese večjo samozavest, umirjenost ter splošno uskladitev uma in telesa.Taičičuan koristi ljudem v vseh življenjskih obdobjih in različnih sposobnosti. Ne potrebujemo posebne opreme in ko ga enkrat osvojimo, ostane z nami do konca življenja, potrebujemo samo nekaj volje za redno vadbo. Za izvedbo skrajšane oblike vadbe potrebujemo samo nekaj minut na dan. Če je le možno, taičičuan vadimo na prostem. Obleka naj bo udobna, prav tako obutev, lahko pa smo kar bosi ali v nogavicah. Najbolje je vaditi po malem in redno, vsak dan nekaj minut.
Več o učenju taičičuana lahko izveste v knjigah in na spletnih straneh, v Sloveniji pa so na voljo tudi tečaji. Mi vam bomo v nadaljevanju predstavili nekaj položajev, ki jih za začetek lahko poskusite kar doma.

Napotki za vadbo:

 

  • Na začetku vadbe se postavite v razkorak, z obrazom bodite obrnjeni proti jugu ali vzhodu. Kadar vadite v zaprtem prostoru, kjer se zaradi razporeditve sten ne morete pravilno postaviti, se obrnite pravokotno na steno z največjo površino.
  • Glava in vrat naj bosta med vadbo vzravnana. Stojte naravno in sproščeno, ne da bi se izprsili ali močno vlekli trebuh navznoter. Popolnoma se osredotočite na dogajanje v telesu, kot da bi želeli čutiti pretok energije.
  • Prvi gib izvedite 4-krat. Naslednje tri izvajajte v zaporedju in jih ponovite od 4- do 6-krat, tako da izmenjujte strani. Za vsak gib si vzemite čas.

 

Pomen in način dihanja pri taičičuanu

Dihanje je pri taičičuanu posebnega pomena; značilno je, da dihamo s trebušno prepono. Najpogosteje dihamo tako, da pri vdihu izbočimo spodnji del trebuha, pri izdihu pa trebuh potegnemo navznoter. Dih moramo spustiti v energijsko točko tan tien, ki leži približno 5 centimetrov pod popkom. Tan tien je energijski center, v katerem s pomočjo globokega, lahkotnega dihanja najlažje zbiramo energijo či. Pri tem ne dihamo s trebuhom; trebušne mišice pri dihanju pritiskajo na pljuča in naredijo dihanje temeljitejše. Zdravilni učinki takšnega dihanja so masaža notranjih organov, pospeševanje krvnega pretoka, krepitev srčne mišice in povečanje vitalne kapacitete pljuč. Duševno nas umiri in uravnovesi ter zbistri um – izboljša pozornost.

1. Otvoritev

Postavite se v razkorak v širini ramen. Roke spustite ob telesu. Pogled naj bo usmerjen naravnost naprej. Počasi dvignite roke do višine ramen, dlani naj bodo obrnjene naprej in navzdol. Trup naj bo vzravnan. Roke počasi spustite proti kolenom; pri tem naj bodo komolci rahlo skrčeni. Roke spustite do višine bokov in ponovite celotno kretnjo.

2. Objem lune

V nevtralnem položaju vdihnite in držite veliko navidezno žogo. Medtem dvignite peto desne noge proti gležnju leve. Blazinice prstov desne noge zadržite na tleh, nogo pa skrčite v kolenu in jo obrnite vstran.

3. Konjska griva

Izdihnite in stopite z desno nogo vstran, nato se spustite v izpad – koleno poravnajte v linijo z gležnjem. Hkrati iztegnite desno roko do višine prsi; komolec naj bo rahlo skrčen, dlan pa obrnjena navzgor. Levo roko potisnite navzdol pred levo nogo, dlan obrnite proti tlom, komolec naj bo še naprej rahlo skrčen (A).

Nato vdihnite in se nagnite nazaj oziroma prenesite telesno težo, kot da bi sedli nazaj na levo nogo. Koleno leve noge skrčite in dvignite prste desne noge. Obenem skrčite komolec leve roke, tako da je roka v višini čela, dlan pa obrnjena proti tlom (B). Izdihnite in prenesite telesno težo naprej v izpad, levo roko pa potisnite naprej. Desno roko potisnite navzdol in vstran, proti desnemu boku (C).

Opozorilo: Osebam, ki imajo težave z zdravjem, pred izvajanjem vaj priporočamo posvet z zdravnikom.Vir: Viva

Kategorija:   Nasveti, Novice