Thursday, May 23, 2024

V današnjih časih so izzivi zanositve in neplodnost vedno večji pojav pri mladih, sicer zdravih parih. Ker neplodnost v nekaterih primerih ostane nepojasnjena, strokovnjaki vedno več pozornosti posvečajo preučevanju življenjskega stila parov. Škodljivi vpliv dovoljenih substanc (kofein, alkohol) v nosečnosti je znan, vpliv na samo zanositev pa je pogosto spregledan, vendar pomemben problem.


Težave pri zanositvi in infertilnost so v današnjem času vedno večji problem v javnem zdravstvu. Ocenjujejo, da se vsak šesti par sooča s težavami pri zanositvi. Medtem ko so mnogi vzroki za infertilnost poznani (npr. motnje ovulacije, nepravilnosti jajcevodov, nepravilnosti spermijev), pa v nekaterih primerih vzrok ostane neznan. Strokovnjaki se zato danes pogosteje ukvarjajo z življenjskim stilom para, ki ima težave pri zanositvi, pri čemer še posebej posvečajo pozornost uživanju kofeina in alkohola.

KOFEIN IN ZANOSITEV:

Kofein je verjetno najpogosteje uporabljena dovoljena substanca. Ne najdemo ga zgolj samo v kavi temveč tudi v čaju, brezalkoholnih pijačah ter čokoladi.

Znane so študije, ki so ne glede na način spočetja pokazale majhno, vendar pomembno povečanje pojavnosti spontanih splavov pri ženskah, ki so pred zanositvijo redno uživale kofein. Vnos kofeina lahko z visokim odmerkom povzroči posebne neželene učinke med nosečnostjo (splav, nizka porodna teža, mrtvorojenost. Raziskovalci so ugotovili večje tveganje za smrt ploda po 20. tednu gestacije, mrtvorojenost ter za nizko porodno težo in SGA (otrok, ki je majhen za gestacijsko starost).

V eni od raziskav so dokazali povezavo med povišano stopnjo spontanih splavov in uživanju več kot 300 mg kofeina na dan. V primerjavi z ženskami, ki pred nosečnostjo niso uživale kofeina, imajo ženske, ki so ga uživale več kot 400 mg na dan, 20% večje tveganje za spontani splav, še posebej med 8. in 9. tednom gestacije.

Učinek kofeina se pozna tudi na moški plodnosti. Uživanje kave oziroma kofeina je povezano z visoko koncentracijo testosterona in spolnih hormonov. Poraba kave vpliva ne le na parametre semena, temveč tudi na celovitost DNK sperme. Med uživalci kofeina je pH semena prav tako nekoliko višji, vendar je koncentracija spermijev nižja.

Raziskovalci predlagajo, da naj se ženske, ki želijo zanositi,  iz previdnosti držijo meje, ki jo je postavil WHO in sicer 2-3 skodelice na dan, kar je približno 200-300mg, čeprav so nekatere raziskave pokazale, da morajo tudi to mejo jemati s previdnostjo.

ALOKOHOL IN ZANOSITEV:

Povečano uživanje alkohola že dolgo povezujemo z negativnimi učinki na človekovo zdravje. Kljub vsem tem vedenjem pa je uživanje alkohola pred in v nosečnosti še vedno prepogost pojav: alkohol uživa 10% nosečih in 50% ne nosečih žensk. Žensk v Sloveniji, ki ne uživajo alkohola, je manj kot 10%, medtem ko je največji delež žensk, ki pijejo alkohol, ravno v skupini 25 – 34 let, ko so ženske v najbolj rodni dobi.

Prekomerno uživanje alkohola lahko negativno vpliva na razvoj jajčec, poveča verjetnost nepravilnega števila kromosomov pri plodu in epigenetskih mutacij. Zmožnost para, ki uživa alkohol, za zanositev pa je tako nižja za 20-30%. V eni izmed študij so ugotovili, da uživanje 14 ali več zaužitih enot alkohola na teden (ena enota je definirana kot 330 ml piva, 120 ml vina ali 20 ml žgane pijače) vpliva na plodnost pri ženskah, ki želijo zanositi.

Zaradi škodljivega učinka na plod v prvih tednih nosečnosti je zato odsvetovano uživanje alkohola ženskam v času ovulacije ter vse dokler nosečnost ni izključena. Tudi številne študije parov v postopku oploditve z biomedicinsko pomočjo (OBMP) so pokazale negativen vpliv uživanja alkohola v letu pred postopkom, saj naj bi to vplivalo na dozoritev jajčec.

Opazno je bilo tudi povečano tveganje za splav in zmanjšana verjetnost zanositve po OBMP pri ženskah, ki so uživale alkohol v mesecu pred postopkom. Pri moških lahko prekomerno uživanje alkohola moti spermatogenezo in povzroča zastoj v razvoju semenčec. Analiza vzorcev semenske tekočine in hormonsko vrednotenje študije 20 moških s sindromom odvisnosti od alkohola je pokazala znatno zmanjšanje ravni testosterona, količine semenske tekočine in koncentracije sperme.

Dokazana je tudi pomembna povezava med alkoholom, količino semena, morfologijo semenčic in gibljivostjo semenčic. Povečano uživanje alkohola je povezano tudi z odpovedjo oploditve in znižanjem živorojenosti pri 21% parov, v katerih sta oba partnerja pila več kot 4 enote na teden.

 

Anuša Kraigher