Friday, July 19, 2024

Veste, o kateri trmi govorimo, kajne? Napadi upiranja, metanja po tleh, preizkušanja mej, izpadi besa … Preberite, kako otrokove izpade preprečiti in kako se nanje odzvati. Nenazadnje do izpadov pride tudi na javnih mestih, zlasti v trgovinah, kjer pa se že zaradi sramu, ki ga ob tem občutimo, želimo čimprej rešiti iz situacije.


Takšna trma je značilna predvsem za otroke in drugim in petim letom in je v resnici del razvoja. Ne skrbite, z vašim otrokom ni nič narobe in tudi z vami ne. Gre zgolj za to, da se otrok začne zavedati situacij in želi obveljaviti svojo voljo. Tega obdobja ni mogoče preskočiti: metanje stvari, butanje ob tla, udarjanje, kričanje, metanje po tleh, upiranje, izpadi besa …

Pomembno je, da ostanete mirni in ne izgubite živcev še sami. Premislite o svojem odzivu in se zavedajte, da ima otrok izpad zato, ker ni po njegovo. Ker je vsak posameznik drugačen, tudi pri vseh otrocih ne bodo delovali enaki pristopi. Nekateri loputajo z vrati in se zapirajo v sobo, drugi na vas kričijo.

PRIJEMI, KI DELUJEJO

Pokleknite in ga z mirnim tonom vprašajte, za kaj gre. Prisilite ga, da razmisli, zakaj se tako obnaša in kako velika je težava. Ko odgovori, skupaj iščita rešitve. Povejte mu, da razumete, da je jezen. Ključno je, da se otrok počuti enakovrednega in razumljenega. Četudi se jezi zaradi vam nepomembne zadeve, njemu v tistem trenutku očitno veliko pomeni. Vprašajte ga, kaj točno ga jezi in tako preprečite metanje po tleh. Ker bo že takoj na začetku začel govoriti o svojih čustvih, boste s pogovorom lažje obvladovali njegov bes, kot bi ga, če bi udarjal in metal stvari okrog sebe. Ne smete izgubiti živcev.

Če kriči, ga ne posnemajte ampak govorite umirjeno. Če začne kričati še bolj, vi svoj glas umirite še bolj. Pojasnite mu, da ga ljudje gledajo (če ste na javnem mestu) in da tudi njim ni všeč njegovo vedenje. Če lahko otroka kako zamotite, ga poskušajte. To lahko storite s kakšno igračko. Brez besed se začnite igrati pred njim in ga vključite v igro. Pozabil bo, zakaj je jezen in se vam pridružil. Če ne gre z igro, poskusite s smehom. Otroka skušajte nasmejati s svojo norčavostjo in smehom. Pridružil se vam bo. Če se nikakor ne umiri, vi pa ste ravno v trgovini, ga odnesite ven. Zapustite okolje in se ne obremenjujte z ostalimi pogledi. Ko boste z otrokom na svežem zraku, se pogovorite. To deluje predvsem, če razlog za izpad tiči v trgovini.

Včasih pa koristi, da se samo umaknete. Če dobro presodite o situaciji in odločite, da je tak pristop boljši, enostavno otroka pustite samega, da se umiri. Ko se bo zbral, vas bo poiskal sam. Ker bo takrat miren, se lahko z njim pogovorite.

PRIJEMI, KI ZAGOTOVO NE DELUJEJO

Ko pride do opisane situacije, beg ni rešitev. Otroka ne ignorirajte in ga ne puščajte samega, na primer v trgovini. V času izpada ga ne smete kaznovati, saj se takrat otrok spopada s svojimi čustvi, ki jih še ne zna izraziti. Ker jih ne izraža na vam sprejemljiv način, ne sme biti kaznovan. Potrebno ga je naučiti kako nadzorovati nihanja, ki jih vsi kdaj pa kdaj začutimo v sebi. Otrok tega ne počne namerno samo zato, da bi vas iritiral.

Kategorija:   Obnašanje, Vzgoja