Monday, July 22, 2024
27 junija, 2020

Tako odpraviš težave z nohti v nosečnosti

By 0 890 Views

Hormonske spremembe povzročijo številne spremembe. Med drugim tudi rast nohtov, ki je v času nosečnosti veliko bolj intenzivna in hitra kot sicer. Slednje je razlog hitrejšega metabolizma in cirkulacije, ki nohtom omogočita več hranil. Spet druge nosečnice pa se srečajo z ravno obratnimi, negativnimi spremembami nohtov.  Lomljivost lahko privede celo do oniholizma, kar je stanje, ko noht odstopi od podlage. 


Spremenjeno stanje nohtov med nosečnostjo je nekaj kar ni stalno. Rast in tekstura nohtov se do starosti 6 mesecev vašega otroka normalizira. Kljub temu pa lahko sami prispevate k bolj čvrstim in zdravim nohtom.

Za trdnost nohtov poskrbi vitamin B, ki ga pridobite iz šivil kot so jajca, soja, avokado, banane in mleko. Uživate ga lahko tudi v obliki prehranskih dopolnil. K močnejšim nohtom pripomore tudi folna kislina. Folate v prehrani dodajte s pomočjo temne zelenjave, pomaranč, krompirja, mesom in mlečnimi izdelki.

Priporočljivo se je tudi izogibati lakom in odstranjevalcem laka za nohte, saj lahko uporaba slednjih vaše nohte dodatno izsuši, kar privede do krhkosti in lomljenja.

Odvadite se grizenja nohtov in jih ohranjajte suhe. Bolj so nohti izpostavljeni vodi, bolj bodo mehki in lomljivi. Pred spanjem na nohte nanesite vlažilno kremo, med opravljanjem gospodinjskih opravil pa se izogibajte agresivnih čistil. Pomembno je tudi, da obnohtno kožico ne režete, saj lahko poškodujete noht. Raje uporabite posebno tekočino, ki obnohtno kožico zmehča in poskrbi za enostavno odstranitev. Za utrditev nohtov lahko poskrbi tudi kolagen, ki ga varno lahko uživate tudi med nosečnostjo. Če nohte pilite, slednje delajte v eni smeri in konice primerno zaobljite. V primeru, da imate umetne nohte pa bodi pozorni na zeleno obarvanje, ki je lahko znak okužbe.

 

Najbolj priporočljivo med nosečnostjo je ohranjanje naravnega stanja nohtov, saj so nohti direkten pokazatelj splošnega zdravstvenega stanja.

Kategorija:   mama
Naslednji prispevek

Policistični jajčniki in zdravljenje

14 julija, 2020 0