Tuesday, July 16, 2024
2 septembra, 2019

TAKO OTROKU OLAJŠATE BOLEČINE OB IZRAŠČANJU PRVIH ZOBKOV

By 0 1166 Views

Običajno dojenčkov prvi zobek pokuka po približno šestih mesecih, a natančnega pravila ni. Nekateri se z njim celo že rodijo. Zagotovo pa si vsi malčki ob izraščanju zobkov delijo podobno bolečo izkušnjo. Razpoloženje je sicer odvisno od otroka do otroka ter od zobka do zobka. Najhuje je, ko je otrok v ekstremno hudih bolečinah, starši pa mu ne moremo pomagati.


Najprej na plano pokuka eden od spodnjih srednjih sekalcev, drugi mu sledi zelo hitro. Čez kak mesec zrasteta še zgornja sekalca. Velikokrat se niti ne zavedamo, da otroci trpijo zaradi izraščanja zobkov in premnogokrat pozabljamo, da se v tem skriva vzrok njihovega joka in nemirnosti. Največje bolečine občutijo, ko jim raste več zob hkrati. V tem času se jim lahko celo poviša telesna temperatura.

In kako svojemu malčku pomagati?

Bistveno je, da grize. Poskrbeti moramo, da bo imel na razpolago dovolj temu primernih stvari za grizenje in dajanje v usta.

Priskrbite mu z gelom napolnjene obročke, ki jih lahko ohladite v hladilniku. Z njimi se bo igral in jih grizel.

Iz hladilnika vzemite tudi hladen korenček, ki ga naj grizlja.

Pomagajo tudi hladilni geli, a se glede njihove uporabe raje posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, ki vam bo znal svetovati glede konkretne situacije.

Ne bo odveč, če boste razboleli del, iz katerega izrašča zobek, masirali s prstom.

Kategorija:   Rast in razvoj