Monday, July 22, 2024

Najbrž poznate fiziološko raztopino in njene učinke, verjetno ste jo že tudi kdaj kupili ter tarnali, koliko ste zapravili. Pa kaj, zdravje vašega otroka je najpomembnejše, čeprav vas lekarna vsakič pošteno udari po denarnici.


S fiziološko raztopino razredčimo izcedek iz nosu, zatem pa ga lažje izpihnemo ven. Nos je v času prehlada potrebno tako izpirati večkrat dnevno.

Kaj je sploh fiziološka raztopina?

Gre za raztopino NaCl oziroma raztopino soli. Ker je 0,9-odstotna, lahko prilagodimo količino sestavin in jo z uporabo preproste matematike, vode in soli pripravimo kar doma.

Recept

V liter vode stresemo 9 gramov soli. Če bomo raztopino pripravljali s pol litra vode, potem v 0,5 litra stresemo 4,5 gramov soli.

A voda ne sme biti kar iz pipe. Potrebno jo je predhodno prekuhati.

Raztopino nato prelijete v manjše stekleničke, ki jih shranite v hladilnik. Tam jih lahko hranite nekaj dni.

Kako raztopino dati dojenčku in kako že starejšemu otroku?

Dojenček seveda ne more sodelovati pri izpiranju nosu. Zato ga položite na hrbet, glavo mu nagnite nazaj (najbolje, da ga položite na svoja kolena) in mu v nosnici kapnite nekaj kapljic pripravljene raztopine.

Pri večjih otrocih lahko uporabite enak način, le, da naj otrok leži na postelji ali kavču. Ko se postavi nazaj v pokončen položaj na noge, pa lahko že izpihne vsebino iz nosu. To pravilno stori tako, da izpihne vsako nosnico posebej.

Kategorija:   Naredi sam, Zdravje