Thursday, February 22, 2024

Pogostost spolnih odnosov se v nosečnosti spreminja. Padec želje po spolnih odnosih lahko pade tudi za 50% v primerjavi s pogostostjo spolnih odnosov pred zanositvijo. V prvem in drugem tromesečju  so s pomočjo raziskav ugotovili le blago spremembo v spolnem vedenju, v zadnjem tromesečju pa je padec želje nosečnice po spolnem odnosu največji.


Spolni odnosi v pozni nosečnosti (ob terminu poroda) naj bi vplivali na spontan začetek poroda in s tem zmanjšali potrebo po umetnem sproženju poroda kasneje po 41.tednu nosečnosti, ampak je vloga spolnih odnosov kot način sproženja poroda še negotova. Obstajajo pa razlogi, ki bi lahko vplivali na začetek poroda. Največji vpliv naj bi imeli prostaglandini E in F v spermi. Najbogatejši vir prostaglandinov v človeškem telesu je ravno seme. Omenjeni prostaglandini sprožijo krčenje maternice – popadke in pospešujejo zorenje materničnega vratu.

V primeru sprožitve poroda je eden izmed možnih načinov sprožitve aplikacija prostaglandinov. Med orgazmom se v ženskem telesu sprošča hormon oksitocin, ki ravno tako spodbuja krčenje maternice. Prav tako se endogeni oksitocin sprošča z draženjem bradavic med spolnim odnosom. Rezultat produkcije oksitocina in prostaglandinov naj bi prispeval k ustvarjanju fiziološke podlage za začetek poroda. V raziskavi so s pomočjo monitoringa ugotovili pogostejše krče maternice pri visoko nosečih ženskah po spolnem odnosu.

V odsotnosti raznih zapletov v pozni nosečnosti so lahko spolni odnosi naraven način preprečevanja post terminske nosečnosti, kar posledično zmanjša potrebo po umetni sprožitvi poroda. Prav tako je s pomočjo študij raziskana in ugotovljena vloga prostaglandinov v semenu. Namreč pri nosečnicah vključenih v raziskavo je bila koncentracija prostaglandinov v sluzi materničnega vratu 2-4 ure po spolnem odnosu 10-50 krat višja kot običajno. Rezultati več opravljenih raziskav na tem področju niso pokazali bistvene razlike v pojavnosti spontanega začetka poroda med kontrolno in intervencijsko skupino nosečnic vključenih v raziskave. Intervencijska skupina nosečnic je imela spolne odnose v pozni nosečnosti, kontrolna skupina pa ne.

V primeru nizko rizične nosečnosti, spolni odnosi niso odsvetovani ali kontraindicirani. Nosečnica ima lahko s partnerjem spolne odnose celo nosečnost, saj ni razloga za vzdrževanje od le-teh. Spolni odnosi med nosečnostjo so varni in ne poškodujejo še nerojenega otroka.

 

Ana Mirc