Thursday, June 20, 2024
9 marca, 2022

Tako vzgoja vpliva na finančno uspešnost vašega otroka v prihodnosti

By 0 1007 Views

Nova raziskava je pokazala, da način vzgoje močno vpliva na to, kako uspešen bo vaš otrok v prihodnosti na področju financ. Seveda se vsak starš med vzgojo trudi po svoje in si prizadeva, da bi svojemu otroku naredil čim bolje. Vsi se motimo, delamo napake in smo na koncu vendarle uspešni.


Da lahko razkrijemo rezultate raziskave, moramo najprej opredelite načine vzgoje. Raziskovalci so načine vzgoje razdelili na 4 veje:

Permisivna vzgoja

Za ta način vzgoje je značilen poudarek na odzivnosti otroka, zahteve staršev so nizke.

Vzgoja, kjer starši niso veliko vpleteni

Nekateri otroci se vzgojijo tako rekoč sami. Takšna vzgoja, ko staršev ogromno ni doma in se ne ukvarjajo veliko z otroki, pomeni, da so zahteve staršev zelo nizke, prav tako tudi odzivi.

Avtoritarna vzgoja

Stroga vzgoja, ki se ravna po ostro zastavljenih načelih. Kaznovanje je v primeru prekrška zelo pogosto.

Nežnejša vzgoja, kjer je poudarek na odgovornosti

Ta način vzgoje ni pretirano strog in nima veliko omejitev – z izjemo v primeru, ko je otrok v nevarnosti ali počne nekaj, kar ni prav. Kratko povedano: z ljubeznijo in z omejitvami.

Prav slednji način vzgoja (nežnejša vzgoja z omejitvami) se je izkazal za najbolj učinkovit način vzgoje otrok. Gre za dobro interakcijo med odraslim in otrokom, izpolnjenimi pričakovanji in veliko mero odgovornosti. Starši, ki otroka naučijo ljubezni in si vzamejo čas zanj, mu pomagajo, da se razvije v močno osebnost, ki v življenju ve, kaj počne – še zlasti na finančnem področju.

Kategorija:   otrok, Vzgoja