Tuesday, February 27, 2024

Mnogo staršev se sprašuje, ali svojega otroka sploh peljati na zrak, kadar piha močan veter. Je gibanje na vetru in mrazu, ki ga prinaša, sploh priporočljivo? Zadnji dnevi so precej vetrovni, zato je treba otroke temu primerno tudi obleči.


 

Zdrav novorojenček lahko gre na sprehod. Zanj so seveda primerni suhi in sončni, topli dnevi. Ker dojenčki do enega leta starosti toploto izgubljajo hitreje kot odrasli in je ne morejo nadomestiti, je pomembno, kako jih oblečemo. Skrbeti moramo, da ga ne zebe in, da mu ni prevroče. Pred samim vetrom ga ščiti že voziček, v katerem ga prevažamo, vanj lahko damo tudi majhno zimsko vrečo, ki ga bo še dodatno zaščitila tako pred vetrom kot tudi pred mrazom. Ker se ne giblje, ga moramo obleči v več plasti. Nam, ki bo njem hodimo, je zaradi gibanja prej vroče, kot malčku, ki je nepremičen v vozičku. Ušesa mu nujno zaščitimo s kapo ali trakom. Pred neposrednim vetrom otroka zaščiti tudi baldahin oz. širša strehica vozička. Če res močno piha, lahko čez to strešico položimo plenico. Moramo se zavedati, da je kljub temu dojenčku lahko tudi prevroče.

Ker temperature v marcu precej nihajo, moramo slediti svojemu občutku. Gibanje na prostem času je potrebno in osnovno za zdravo življenje. Ob nižjih temperaturah se temu enostavno moramo prilagoditi. Ne pozabimo, da se prilagoditve otroka na gibanje v hladnejšem vremenu razlikujejo od odraslega.

 

Pazite na podhladitve in ozebline

Podhladitve in ozebline lahko nastanejo tudi v trenutnih razmerah. Paziti moramo, da se otroci ne sprehajajo v mokrih oblačilih, še posebej ob močnem vetru. Če je otrok prepoten, lahko pride do podhladitve tudi, če je temperatura krepko nad nič stopinj celzija. Z naraščanjem hitrosti vetra se pospeši odvzemanje toplote telesu in temperatura zraka ni več tako pomembna.

Otroka seveda oblečemo večplastno, a ne pretiravajmo – zima je odšla. Še vedno pa moramo paziti, da so vrhnja oblačila, ki mu jih oblečemo, tesno tkana (plašč, jakna), da ne prepuščajo vetra.

 

A. L.

Kategorija:   otrok, Zdravje
Naslednji prispevek

NE POZABITE NA PRANJE IGRAČ: KDAJ IN KAKO?

15 marca, 2019 0