Saturday, February 24, 2024

»Čeprav to ni novost, bi morali zavreči običajno prehransko abstinenco nekaj ur po carskem rezu, kot je to dosedanja navada,« pravi dr. Peter Bernstein, profesor na Albert Einstein College of Medicine in subspecialist perinatalne medicine na Montefiore Medical Centru.


Tradicionalno se peroralno uživanje hrane in tekočine 24 ur po carskem rezu ne priporoča. »Številne raziskave so pokazale, da je uživanje hrane in pijače po carskem rezu popolnoma varno,« je dejala dr. Ying-Ju Changof iz National Cheng Kung University iz Tainana, ki je svoje rezultate objavila v reviji Obstetrics&Gynecology.

Smernice Britanskega nacionalnega instituta za zdravje in klinično odličnost pravijo, da ženske, ki okrevajo po carskem rezu in nimajo določenih zapletov, lahko pijejo in jedo že nekaj ur po operativnem posegu.

Za potrditev najboljšega časa in vrste oralnega vnosa po carskemu rezu, ter učinka zgodnjega jemanja hrane na prebavne funkcije in komplikacije, so pregledali 14 randomiziranih kontrolnih raziskav in tri nerandomizirane klinične raziskave, v katerih je sodelovali 2.966 žensk.

V vseh raziskavah se je zgodnji vnos hrane zgodil znotraj osmih ur po carskem rezu: štiri raziskave so pričele znotraj dveh ur, ostale znotraj šest do osem ur po porodu. V skupini, ki so peroralno hrano uživale kasneje, se je začetek vnosa hrane pričel od osem do oseminštirideset ur po porodu.

V povprečju so ženske z zgodnjim uvajanjem hrane dobile vetrove 9,2 uri prej kot ženskah s kasnejšim uvajanjem hrane. Praznjenje črevesja pa se je pojavilo 14,6 ur prej. Zgodnejše prehranjevanje ni povečalo tveganje ileusa, bruhanja, slabosti, napihnjenosti in driske.

»Nevrogena noradrenergična pot za nastanek postoperativnega ileusa se aktivira med abdominalnim kirurškim posegom in znotraj treh ur po operaciji. Če se želimo izogniti omenjeni stimulaciji, se priporoča vnos hrane med šesto in osmo uro po operaciji. Po carskem rezu sta primerni tako tekoča, kot gosta prehrana. Številne bolnišnice v ZDA še vedno nadaljujejo s starim postopkom, kar je verjetno posledica, ko se je carski rez izvajal v splošni anesteziji. Zaskrbljenost se nanaša predvsem na strah pred bruhanjem, ki bi lahko povzročilo pokanje šivov. Upam, da bo naše delo potrdilo varnost naše prakse in da bo praksa široko sprejeta,« je zaključil dr. Bernstein.

Naslednji prispevek

Marihuana in LSD v nosečnosti

4 julija, 2013 0