Monday, July 15, 2024
4 maja, 2020

Takšna je vloga očeta med porodom

By 0 2458 Views

Že skozi stoletja je bil mož poleg svoje žene in igral aktivno vlogo pri porodu v domačem okolju. Ta vloga je zamrla, ko se je porod preselil iz domačega okolja v bolnišnično. Na zahtevo očetov, da se jim omogoči prisostvovanje pri porodu v porodnišnici, so tako bili pri nas prvi očetje prisotni ob rojstvu svojih otrok maja leta 1978. Za prisotnost pri porodu se partnerji odločajo sami, število teh pa se iz leta v leto povečuje.


Leta 2016 je bilo v Sloveniji pri porodu prisotnih 8 od 10 očetov. Pomembno je, da sta partner in porodnica na porod oba dobro psihično pripravljena. Ugotovljeno je bilo, da strah porodnice občutijo pred, partnerji pa med samim porodom. Ne predstavljajo si poteka poroda, kakšna bo njihova vloga, kako lahko nudijo pomoč partnerki in kakšne so njene potrebe med porodom. Vse to lahko pri očetu vzpodbudi strah in negotovost. Da si zagotovijo več znanja o nosečnosti in porodu, je pomembno njihovo dejavno sodelovanje in vključevanje v šolah za starše.

Rojevanje je občutljiv proces in prisotnost partnerja v porodni sobi daje ženski moralno oporo ter ji omogoča večji nadzor nad izvajanjem poroda. Prav tako ji zmanjšuje stres, tesnobo in strah. Narejena je bila raziskava, kjer so ugotovili, da podpora partnerja pri porodnici pozitivno vpliva na razplet poroda. Ženske so občutile manj porodne bolečine, imele so krajši porod, manj je bilo carskih rezov in novorojenčki so imeli višjo oceno po lestvici apgar.

Očetje so lahko med porodom zavzeti in se vidijo kot vodje pri podpori svoje partnerke ter jo ves čas spodbujajo in podpirajo. Drugi se odzivajo na prošnje svoje partnerke in ji na tak način nudijo podporo. Tretji pa so pri porodu bolj v vlogi opazovalca. V kolikšni meri bo oče sodeloval pri porodu, je odvisno od njega samega. Med porodom partner pomaga svoji partnerki tako, da spremlja, kako pogosti so popadki in koliko časa trajajo, je njena opora med predihovanjem popadkov, ji masira spodnji del hrbta ter se z njo pogovarja. Med tranzicijo in v sami drugi porodni dobi je ženska zelo občutljiva. Pomembno je, da partner čim bolj spoštuje njene želje, jo opogumlja in spodbuja, s tem pa pripomore, da ima ženska večji nadzor nad porodno bolečino. Poleg tega se lahko znajde v vlogi zagovornika partnerke oziroma predstavlja vez med babico in porodnico, kadar je ta v stiski in hudih bolečinah.

Po porodu novorojenčka položijo materi na trebuh. Ko babica odloči, da je primeren čas za prekinitev popkovnice, ima partner to možnost, da jo prereže, če želi. Po porodu lahko pomaga pri pristavljanju ter nudi spodbudo, kadar se pojavijo težave z dojenjem. Za organiziranje in nadzorovanje dogajanja v porodni sobi je zadolžena babica. Partnerji v času poroda nudijo nosečnici psihološko, emocionalno in fizično oporo. Njihova prisotnost pri porodu pa ima tudi vrsto pozitivnih učinkov na doživljanje prvega stika s svojim otrokom.

TAKO BO OTROK SPREMENIL VAJIN PARTNERSKI ODNOS

Patricija Ribič

Kategorija:   Porod
Naslednji prispevek

Kako poteka porod v medenični vstavi?

17 maja, 2020 0