Monday, July 15, 2024
20 februarja, 2023

Te majhne stvari, ki jih počnete, zelo slabo vplivajo na vaše otroke

By 0 1038 Views

Vsi hočemo tisto, kar je najbolje za naše otroke, pa vendar hkrati tudi sami nismo popolni. Tako se nevede dogajajo drobna dejanja in vzorci obnašanja, na katera ne moremo in ne znamo vplivati. Velikokrat se sploh ne zavedamo, kako zelo škodijo našim otrokom. Preberite, katere stvari so to in kako jih preprečiti na čim bolj učinkovit in enostaven način.


Odgovarjate na vsa otrokova vprašanja

Ko otroci odraščajo, so določena vprašanja neizogibna. Zakaj je nekaj takšne barve, kako nastane to, kaj pomeni to, kje lahko vidim to in podobno. Starši velikokrat sploh ne znajo odgovoriti na vsa vprašanja, včasih so odgovori zapleteni in jih otrok še ni sposoben dojeti. Namesto, da si zmišljujete odgovore in se vedno trudite, da nekaj odgovorite na vprašanje samo zato, da odgovorite, raje reagirajte drugače. Otroku zastavite vprašanje nazaj: To je odlično vprašanje, Katja. Kaj je tvoja hipoteza? Zakaj misliš, da uporabljamo tovornjake? Kje si to videla oziroma od kod si dobila idejo? Takšen način bo otroku pomagal razmišljati in se naučiti nekaj novega. Če vaš otrok potem vseeno potrebuje pomoč, mu pomagajte in ga vodite naprej.

Zelo hitro zaposlite tutorja ali inštruktorja

Sploh ne dvomimo, lahko so vam zelo v pomoč, ampak ali ste prepričani, da ste pred tem storili sami vse, kar je bilo v vaši moči? Tutorji otroke pogosto nehote učijo odvisnosti, namesto da bi se otroci učili neodvisnosti in samostojnosti.

Ste preveč previdni in zaščitniški

Seveda nočete, da bi se vašemu otroku zgodilo kaj slabega. Vseeno pa morate dovoliti, da se uči na svojih napakah in izkusi tudi padce, ne le vzponov. Otroci, ki živijo v mehurčku, imajo pogosto veliko težav v odrasli dobi, ko jih starši ne ščitijo več. Dovolite jim, da se igrajo, dovolite jim tudi, da se opraskajo, da se sprejo s prijatelji in potem spet pobotajo. Dovolite jim, da se učijo na svojih napakah.

 

Kategorija:   Vzgoja