Thursday, April 25, 2024

V Evropi letno odkrijejo približno 430.000 novih primerov raka dojkV Evropi na leto odkrijejo približno 430.000 novih primerov raka dojk; od deset do 16 odstotkov naj bi jih bila posledica preslabe telesne dejavnosti. Peter Boyle, predsednik Mednarodnega inštituta za preventivne raziskave in nekdanji direktor Mednarodne agencije za raziskovanje raka pri Svetovni zdravstveni organizaciji (SZO), je ob dnevu zdravih dojk poudaril, da je telesna dejavnost ključnega pomena pri zmanjševanju tveganja za nastanek raka, kar dokazujejo tudi številne raziskave. Ena od pomembnih ugotovitev pred kratkim opravljene francoske raziskave je, da je kar 10,1 odstotka raka dojk v letu 2000 bilo posledica telesne nedejavnosti, 4,8 odstotka pa je bilo povezanih s čezmerno telesno težo oziroma z debelostjo. Zato je ključnega pomena, da se ženske zavedajo, kako pomembna je redna telesna dejavnost že v mladosti, ki lahko zmanjša tveganje za raka dojk, je opozoril Boyle

K nastanku raka dojk pa poleg telesne nedejavnosti in čezmerne telesne teže prispevajo tudi drugi dejavniki, ki so povezani z načinom življenja. Na tveganje za nastanek raka dojk pri ženskah lahko vplivajo tudi čezmerno uživanje alkohola, zgodnja menstruacija in pozna menopavza. Prirojena genetska napaka na genu BRCA1 je odgovorna za približno 10-15% karcinomov dojke. Nikakor pa se ne sme zanemariti dejstva, da se v obsežni raziskavi o raku na dojki ugotovili, da so kar pri 90% onkoloških bolnic zasledili prisotnost parabenov. Parabeni imitirajo sintetični estrogen, ki je odgovoren za hormonsko podprte karcinome na dojkah. Parabeni so kot konzervansi, pod različnimi nekomercialnimi imeni, prisotni v skoraj vseh kozmetičnih izdelkih. Njihova prisotnost je najbolj sporna v šminkah za ustnice, saj skozi ustno sluznico parabeni hitro penetrirajo v krvni obtok. Seveda lahko z vsakodnevno telesno vadbo, ki traja od 30 do 60 minut, pomembno prispevamo k zmanjšanju tveganja za nastanek raka in zdravje dojk v prihodnosti.

Rak na dojki je najpogostejša oblika malignega obolenja žensk v razvitem svetu. Polovica žensk raka odkrije ko se le-ta že razširi na limfne žleze.

Samopregled dojk:

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice