Saturday, May 25, 2024

Onesnaženost okolja nosi le manjši del krivde za nove primere raka


V Evropi in drugod po svetu so rakave bolezni iz leta v leto vse večji javnozdravstveni problem. Več kot polovica zbolelih ima enega od petih najpogostejših rakov: debelega črevesa in danke, pljuč, dojke, prostate ali kožni rak.

Vse te najpomembnejše rakave bolezni so bolj ali manj povezane z nezdravim življenjskim slogom – s kajenjem cigaret, nezdravim prehranjevanjem, s prekomerno telesno težo, pitjem alkoholnih pijač, premajhno telesno dejavnostjo -, kožni rak pa s čezmernim sončenjem. Raziskave so dokazale, da so prav ti dejavniki glavni krivec za pretežni del bremena rakavih bolezni, medtem ko je onesnaženosti delovnega in bivalnega okolja mogoče pripisati le manjši del novih primerov raka, navajajo v Združenju slovenskih društev za boj proti raku.

Pomembna je tudi udeležba pri presejalnih programih

Da bi zmanjšali možnost za zbolevnost za rakom, stroka svetuje opustitev kajenja in omejitev pitja alkoholnih pijač, izogibanje čezmernemu sončenju. Priporočljivo je tudi vzdrževati primerno telesno težo, povečati telesno dejavnost in povečati dnevno porabo vseh vrst zelenjave in sadja ter omejiti količino živil z maščobami živalskega izvora.

Prav tako je priporočljivo natančno spoštovati predpise, ki so namenjeni preprečevanju zasvojenosti z znanim karcinogenom ter upoštevati vsa zdravstvena in varnostna navodila pri snoveh, ki bi lahko povzročile raka; priporočljivo se je tudi cepiti proti hepatitisu B. Pri preprečevanju raka, predvsem pa širjenju bolezni je pomembna tudi udeležba presejalnih programov Zora, Dora in Svit.

V torek dan odprtih vrat Onkološkega inštituta

Zveza društev tudi letos v tem tednu prireja prireditve. Med drugim bo v torek potekal dan odprtih vrat Onkološkega inštituta, v četrtek pa bodo člani društev v nakupovalnih centrih po Sloveniji na stojnicah učili, kako si lahko ženska sama preventivno pregleda dojke, moški pa moda, in delili zgibanke z zdravstvenovzgojno vsebino.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Olimpijci naj se izogibajo rokovanju

13 junija, 2012 0