Saturday, February 24, 2024

Najbolj učinkovito preprečujemo gripo s cepljenjem. Pri nastopu gripe običajno ni potrebno obiskati zdravnika, saj si v večini primerov lahko pomagamo sami. V zvezi z samozdravljenjem gripe pa magistri farmacije opozarjajo na previdnost, saj zdravila, ki jih bolniki največkrat zasledijo v oglasih, niso nujno najboljši izbor za zdravljenje influence.


V tokratnem Tednu zdravja so v lekarnah posebno pozornost namenili osveščanju obiskovalcev o gripi ali influenci. Predsednica Lekarniške zbornice Slovenije mag. Andreja Čufar je povedala: Za obiskovalce so v lekarnah pripravili informativno gradivo, magistri farmacije pa so jim na voljo tudi za strokovno svetovanje glede preventive in samozdravljenja gripe.

V lekarnah izpostavljajo, da pri nastopu gripe običajno ni potrebno obiskati zdravnika, saj si v večini primerov lahko pomagamo sami. A je pri izbiri zdravila potrebno biti previden, saj nekatera zdravila, ki jih bolniki največkrat zasledijo v oglasih, niso nujno najboljši izbor za zdravljenje influence. Pri izbiri zdravil za samozdravljenje in drugih pripravkov za lajšanje simptomov gripe vam svetujejo magistri farmacije v lekarnah. Tako vam svetujejo izbiro primernega zdravila za zdravljenje povišane telesne temperature ter lajšanje bolečin, kašlja in drugih simptomov, ki spremljajo gripo. Farmacevti v lekarnah pa vam pomagajo tudi pri samem prepoznavanju gripe, saj jo dostikrat težko ločimo od navadnega prehlada ali druge virusne okužbe.

Helena Jagodic iz Gorenjskih lekarn pri tem dodaja: Nikakor pa ne smemo pozabiti na počitek, pitje toplih napitkov ter uživanje lahke hrane. Če v lekarni ocenijo, da je jakost simptomov takšna, da lahko pride do zapletov, napotijo bolnika k zdravniku. Jagodičeva pravi: Obisk pri zdravniku pa v vsakem primeru priporočamo starejšim od 65 let, dojenčkom in mlajšim otrokom, nosečnicam in doječim materam.V lekarnah svetujejo, da pacienti zdravnika obiščejo tudi kadar trajajo simptomi več kot 7 dni, pri povišani telesni temperaturi, ki traja več kot 3 dni, pri težkem dihanju in požiranju, pri hujših bolečinah pri požiranju, ki trajajo več kot 3 dni ali kašlju, ki vztraja več kot 7 dni, pri glavobolu in bolečinah v predelu sinusov in pri bolečinah v ušesih.

Pri obravnavi pojava gripe razlikujemo med običajno sezonsko gripo, pandemijo gripe in ptičjo gripo. Kot je dejal predstojnik Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja prof. dr. Franc Strle, pa se sezonska gripa pojavlja v obliki epidemij, ki so posledica stalnega spreminjanja virusov gripe. Začne se nenadoma, pri čemer najprej zbolijo otroci, sčasoma pa tudi odrasli. Svoj vrh doseže v 2 do 3 tednih, epidemije pa praviloma trajajo od 5 do 6 tednov. Zanjo po navadi zboli od 10 do 20 odstotkov celotne populacije, v določenih starostnih skupinah pa tudi od 40 do 50 odstotkov vseh ljudi, je povedal prof. dr. Strle. Pandemija gripe je pojav posamezne nalezljive bolezni, ki nastopi v obliki epidemij v več regijah, državah ali celinah. Za virus ptičje gripe je značilno, da se pojavlja pri divjih pticah in perutnini, ki za virusom ne zbolijo, ga pa v velikih količinah oddajajo v svojo okolico. Možnost prenosa ptičje gripe na ljudi je zelo majhna.

Po besedah strokovnjakov predstavlja sezonska gripa velik javnozdravstveni problem, saj lahko povzroči večje število odsotnosti z dela in precej povečan obisk v ambulantah, a jo je mogoče s predhodnim cepljenjem tudi zajeziti. Prof. dr. Strle pa je dodal: Pri tem pa je pomembno, da cepivo vsebuje ustrezne antigene, ki so enaki ali zelo podobni virusom influence, ki povzročajo trenutno epidemijo. Zaščitna učinkovitost cepiva pa je odvisna tudi od starosti in imunskega stanja cepljene osebe ter ujemanja podtipa virusa, ki kroži v sezoni gripe, s tistim, ki je vključen v cepivo.

Vir: Dnevnik 

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice