Thursday, December 7, 2023

Ekipa znanstvenikov, ki jih je vodil Shoukharta Mitalipov, je uspela zamenjati genski material med neoplojenimi jajčeci in odprla vrata ustvarjanju zdravih embriov.


Tehnika bo staršem omogočala manjše tveganje dedovanja številnih bolezni, ki so vezane na mutacijo mitohondrijskega DNK.

Ekipa je odkrila način, kako lahko iz jajčeca odstranijo poškodovani DNK mitohondrija tako, da ta ostane v jajčecu, a zdrav material iz jedra prenesti v donirano jajčece druge ženske.

Znanstveniki so nato jajčece oplodili in dokazali, da se v 50% lahko ustvarijo zdravi zarodki, dlje pa znanstveniki niso šli.

»Dokazali smo, da se lahko poškodovani geni, ki se prenašajo z jajčecem, izločijo na povsem varen način, jajčece pa je še vedno sposobno oploditve in razvoja embria,« je dejal vodja raziskave.

Znanstveniki so tehnologijo testirali na opicah.

»Omenjena veja genetskega inženiringa spada v prepovedano področje. Do sedaj je bila ta meja jasna, ki so jo spoštovali vsi znanstveniki na svetu,« je bila ostra Marcy Darnovsky iz Centra za genetiko in družbo.

Podobnega mnenja je bil tudi bioetik Ronald Green iz Dartmoutha: »Poznamo veliko razlogov, ki niso v prid novi tehnologiji. Eden izmed njih pa je tudi zelo praktičen: napaka bi lahko povzročila nova genetska obolenja, ki bi se ponovno prenašala v naslednje generacije.«

Omenjena metoda že leta straši, da se bo zlorabila v namen ustvarjanja genetsko superiornih posameznikov, še dodaja Green.

Mitalipov pravi, da je bil edini motiv njegove ekipe poskušati preprečiti nekatere redke genetske bolezni, ki jih izzovejo mutacije DNK mitohondrija in se prenašajo iz matere na otroka.

Poškodovan DNK mitohondrija vpliva na vsakega 1 od 4.000 otrok in lahko izzove usodne bolezni kot npr. pomanjkanje karnitina, zaradi česa se maščobe ne morejo pretvoriti v energijo, multiplo sklerozo in Parkinsonovo bolezen.

Strokovnjaki poudarjajo, da tehnologija odpira vprašanje, koliko biološkega starša bi še bilo v otroku, glede na to, da je DNK ustvarjen iz enega moškega in dveh žensk.

Naslednji prispevek

Onesnaževanje znižuje plodnost

27 novembra, 2012 0