Tuesday, April 23, 2024

Računalniški program, kot podpora tekočinski citologiji, ni izboljšal njegovo občutljivost, je za The International Journal of Cancer dejala dr. Stefani J. Klug s Tehnične fakultete v Dresdnu.


Tekočinska citologija je v nekaterih državah, na presejalnem testu za ugotovitev raka na materničnem vratu, že v popolnosti zamenjala uradno citologijo, vendar še vedno ostaja neznanka ali je LBC res toliko boljša metoda.

Nemška raziskava je zajela 20,672 žensk, pri katerih je bilo v dvajsetih ginekoloških ordinacijah opravljen skrining za rak na materničnem vratu. Ordinacije so bile razdeljene v skupino, ki uporablja uradno citologijo in skupino, pri kateri so uporabljali LBC metodo, vendar brez pomoči računalniškega programa. Pacientke z abnormalnim izvidom so pozvali na kolposkopijo.

Z uporabo mejne vrednosti (cut-off) CIN2, je bila stopnja detekcije 0,37% pri uradni citologiji, ter 1,04% pri manualni LBC in 1,21% pri LBC podprti z  računalniškim programom.

Relativna občutljivost ročnega ali manualnega LBC, v primerjavi na uradno citologijo (klasični PAP test), je bila 2,74, s pomočjo računalniškega programa 3,17.

Pozitivna prediktivna vrednost treh tehnik je bila: 38% pri uradni citologiji, 48% pri LBC in 44% pri LBC podprti z  računalniškim programom, kar kaže na linearno pozitivne prediktivne vrednosti tekočinske citologije.

LBC je, v primerjav z uradno citologijo, signifikantno občutljivejša metoda za diagnosticiranje CIN, vendar dr. Klugova pravi, da v Nemčiji ni organiziranega sistema za skrining raka na materničnem vratu. »Kakovost uradne citologije je lahko uspešnejša v organiziranih programih,« še zaključuje.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Privlačne ženske imajo manj spolnih partnerjev

13 februarja, 2013 0